Artikelen

6.648 views

Wat kunnen we van een startup leren?

Door Marja Ruigrok

Afgelopen week was het Startup Fest en dat hebben we geweten! Een week vol inspiratie vol met startende ondernemers die van “schattig naar schaalbaar” onderweg zijn. Want zoals premier Mark Rutte tijdens de opening van de Startup Fest zei: ”Een startup is niet zomaar een bedrijf en een Fest is niet een gewoon feestje”. En zo is het maar net!

Experimenteren en leren

Het lijkt een hype, al die aandacht voor startups. Maar wat kunnen wij er van leren? En startup werkt vanuit een innovatief idee, de uitwerking moet zakelijk schaalbaar zijn en de onderneming heeft nog geen groot personeelsbestand en geen miljoenenomzet. Het belangrijkste leerpunt van alle sprekers tijdens Startup Fest is durven experimenteren en leren van je fouten. “Those who are not taking a risk are making a mistake”, aldus Neelie Kroes. Het gaat om een lerend proces waarbij proberen, testen, aanpassen, uitvoeren, weer testen en vooral doorgaan voorop staan. Wij zien dat ook in onderzoeken die “agile”  worden ingezet. En we hebben het gezien bij de opzet van een nieuwe retailformule die ook agile ontwikkeld werd. Tijdens the Next Web Conference gaf bijvoorbeeld Facebook aan niet zonder het continue testen te kunnen: “Welk probleem lossen we op en is dat probleem er eigenlijk wel?”. Een pleidooi om de gebruiker altijd als uitgangspunt te nemen bij de ontwikkeling van nieuwe (digitale) producten en diensten. Net zoals wij dat altijd met user experience onderzoek doen.

De 100 belangrijkste zakenvrouwen

Op maandag was de bekendmaking van The Next Women 100: een lijst van 100 van de meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland. De lijst bevat zeer ambitieuze ondernemingen opgezet door vrouwen. Voor de vijfde keer sta ik weer in de lijst en daar ben ik trots op. In een zaal met ruim 1.000 vrouwen werden we toegesproken door Koningin Maxima. “Het is oké om ambitieus te zijn”, hield ze de zaal voor en die hadden daar wel oren naar.

De rest van de week bestond uit presentaties van topmannen (en gelukkig ook een Nederlandse topvrouw van Booking.com) zoals Apple, Uber, AirBnB, Google en Facebook.

Favoriete quotes Startup Fest:

  • “Think big, get shit done and have a lot of fun”, Marcel Molenaar van LinkedIn
  • “Investeer in je profiel en werknemersbetrokkenheid“, Marcel Molenaar. Eens!
  • “Deel je successen en vooral je mislukkingen (bloed, zweet, maar geen tranen!)”, Neelie Kroes
  • “Data is so over rated”, Donald Trump 😉
  • “I never loose: either I win or I learn”, premier Rutte citeert Nelson Mandela
  • “Start giving without expecting”, Gary Vaynerchuk
  • “Let’s make the world a better place”, 11-jarige Josephine, onze toekomstige consument

maxima_5526

p.s. Geheel tegen mijn aard sta ik niet vooraan op de selfie met de Koningin, maar ben ik aan de rechterkant weggevallen ;-(

p.s. 2: tip van de dag: trek een opvallende jurk aan als je op zo’n grote groepsfoto gaat

NextWomen

NextWomen

FacebookTwitterLinkedIn