De wereld verandert en wij veranderen mee. Zo hebben we marktonderzoek een plek weten te geven in agile ontwikkelprocessen, hebben we onze eerste, veelbelovende, stappen gezet in de wereld van virtual reality en hebben we met Share-it een nieuwe manier gevonden om inzichten uit onderzoek op een interactieve manier tot leven te laten komen. Daar kunnen we nu de hackathon aan toevoegen.
Wat maakt een hackathon zo anders dan een gewone workshop?
Een hackathon heeft niet veel meer te maken met het hacken van data, maar vooral met het ‘hacken’ van vraagstukken. Noem het een workshop 2.0. Het is een bijeenkomst waarbij een grote groep mensen middels spelelementen en brainstormtechnieken werkt aan een oplossing voor een probleem. In sub-groepjes wordt gestreden om het beste idee. Vaak wordt een hackathon gecombineerd met inhoudelijke presentaties en ludieke elementen om de deelnemers te inspireren. Denk aan een idee-sprint, Energizers of lekkere hapjes en drankjes.
Enthousiasmeren met spelelementen
De hackathon kent twee spelelementen. De competitie tussen de sub-groepjes is een element. Het tweede is het samen oplossen van een puzzel of een probleem binnen de groepjes. We hebben nu meerdere hackathons uitgevoerd en hebben gemerkt dat deze twee elementen zorgen voor enorm veel energie en enthousiasme onder deelnemers. En het mooie is: vrijwel elk probleem kan centraal staan tijdens een hackathon.
Hackathon voor SV Ajax tijdens het SMART Congres
Mijn persoonlijke favoriet is de hackathon die we hebben mogen uitvoeren voor de supportersvereniging van Ajax tijdens het SMART Congres. SMART is een organisatie voor startende talenten op het gebied van marketing en research. Het congres van eerder dit jaar stond in het teken van gamification en wij mochten een gamification hackathon faciliteren. De probleemstelling was: ‘Hoe kan Supportersvereniging Ajax door het gebruik van game-elementen zijn (potentiële) jonge leden beter bereiken?’ Aan het eind van de dag mochten de groepjes hun case-oplossing presenteren voor de jury van Supportersvereniging Ajax. Die zijn in ieder geval met een stapel nieuwe ideeën weer richting Arena gegaan.
Wat levert een hackathon op?
Een hackathon is geschikt voor veel vraagstukken en heeft een aantal voordelen:
- Enthousiasme en inspiratie: Het is natuurlijk sowieso leuk om samen te werken aan een probleem, maar het competitie-element maakt mensen extra gemotiveerd en fanatiek.
- Je genereert veel goede ideeën in korte tijd.
- Het is goed voor teambuilding: Iedereen kan meedoen en gebrek aan kennis over het onderwerp is – meestal – geen belemmering. Vaak is het eerder een kracht, omdat juist een frisse blik nuttig is om op een andere wijze naar een probleem te kijken.
- En vergeet niet: je krijg er gewoon een leuke dag voor terug.
Nieuwsgierig?
Weten wat een hackathon jouw organisatie kan opleveren? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik zorg dat de koffie klaar staat!