Artikelen

10.902 views

5 hoogtepunten van het MIE 2019

Door Martijn van der Veen

Met een drukbezochte stand en twee interessante lezingen kijken wij terug op een mooi MIE! In twee dagen tijd bezochten 2.300 marketeers en insights professionals de beursvloer en het volle programma van zo’n 100 lezingen, masterclasses en keynote-sessies. Speciaal voor die marketeers en insights professionals die verstek moesten laten gaan, verzamelden we vijf pareltjes uit het programma.

1. Eat Your Greens: Fact Based Thinking To Improve Your Brand’s Health

Wiemer Snijders presenteerde inzichten uit zijn boek met als uitgangspunt: een gezond merk wordt gebouwd op feiten. Evidence-based marketing dus. Marketing is omringd door allerlei theorieën, veronderstellingen en (niet-getoetste) metrics. In de praktijk blijkt koopgedrag toch net even anders te verlopen. Eat Your Greens daagt je uit de manier waarop we over marketing en communicatie denken te veranderen.

2. Ignore or Ignite – What marketers can learn from influencers

De keynote van Joeri van den Bergh van de Vlerick Business School gaf inzicht in de nieuwste generatie: NextGen. Voor veel marketeers en insights professionals is deze generatie nogal ongrijpbaar. Om de nieuwe generatie te betrekken bij je merk, draait het om deze vier punten:

• Personalize: De NextGen wil alles gepersonaliseerd hebben. Uniek is belangrijk en daarvoor mag hun privacy best een beetje geschonden worden. Ze staan open voor het delen van data als ze hiervoor een persoonlijke ervaring of product terugkrijgen.

• Evangelize: De NextGen vindt het standpunt van een bedrijf erg belangrijk. Eco-friendly, low waste, racism; een bedrijf moet ergens voor staan.

• Humanize: Wees transparant, open en eerlijk. Jongeren waarderen een merk dat laat zien waar het product vandaan komt. Als voorbeeld gaf Van den Bergh het kledingmerk Everlane dat foto’s laat zien van de Chinese fabrieken waar de kleding gemaakt wordt.

• Fetishize: Maak van alles een unieke ervaring. Unboxing video’s worden ontzettend veel gekeken. De NextGen wil verrast worden en betaalt daar veel geld voor.

3. Data visualization, more impact with your insights

De beste manier om impact te genereren met je inzichten is door deze te visualiseren. Michiel Dullaert van DePerfecteGrafiek gaf op het MIE opnieuw een zeer praktische lezing over hoe je collega’s en klanten kunt inspireren met goede visualisaties van data en inzichten. Tijdens de presentatie gaf Michiel veel tips over het kiezen van de juiste grafiek, kleurgebruik, assen, lijnen etcetera. Zeer interessant omdat dit tot onze dagelijkse werkzaamheden hoort. Op de website van Michiel staan tips, een whitepaper en veel inspiratiebronnen, inclusief links.

4. Activating millennial changemakers for the sustainable development goals

Martijn Lampert deed de presentatie die hij gaf op TedX Johannesburg over millennials en de millenniumdoelen van de VN op het MIE nog even dunnetjes over. Uit grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat deze generatie het meest geneigd is bij te dragen aan het behalen van deze doelen. Maar ook dat er grote onderlinge verschillen zijn binnen de generatie. Bijvoorbeeld dat Beyoncé-fans meer gaan voor gendergelijkheid, dat millennials die van sciencefiction houden zich eerder willen inzetten voor duurzame energie en dat vegetarische millennials zich bij voorkeur bezighouden met het klimaat. Interessant onderzoek met haakjes om millennials te activeren.

5. Marketeers maken klanten gelukkig, maar hoe word je als marketeer gelukkig?

Klinkt misschien nogal off-topic, maar is het zeker niet. Uitgebreid onderzoek door Patrick van Hees, de geluksprofessor van Nederland, toont aan dat gelukkige mensen productiever, creatiever en socialer zijn. Bovendien zorgen gelukkige medewerkers voor gelukkige klanten. En dat is uiteraard goed voor je bedrijf! De hele presentatie draait om een eenvoudige formule:

Geluk = D.O.M.

D.O.M. staat voor de bouwstenen van geluk: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Als je aan deze drie factoren werkt, werk je aan je eigen geluk. Ieder van de factoren kan weer onderverdeeld worden in concrete indicatoren. Door naar al die indicatoren te kijken – hoe scoor jij? – kan je een persoonlijk geluksverbeterprogramma opstellen. Niet zweverig, maar juist heel praktisch.

Ruigrok NetPanel op het MIE

Met onze eigen presentatie ‘Grijs is goud: focus op 50+’ scoorden we een plek in de top 10 van de presentaties van het MIE en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee! Wil je de slides ontvangen of meer horen over dit verhaal, neem dan gerust contact op.

 

FacebookTwitterLinkedIn