Een PR-onderzoek kan een organisatie helpen een product, dienst, initiatief of een maatschappelijk onderwerp onder de aandacht te brengen, anders dan met een reclamecampagne. Het vertelt hoe ‘de Nederlander’, of een specifieke groep Nederlanders zoals ‘bierdrinkers’ of ‘singles’, tegen een bepaald onderwerp aankijkt. De resultaten van zo’n onderzoek kunnen mooie free publicity opleveren. Er zijn wel een paar do’s en don’ts als we het hebben over PR-onderzoek. Dit zijn de 4 belangrijkste.
1. Bedenk goed wat je wilt melden
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ik spreek uit ervaring. Soms kloppen bedrijven bij ons aan omdat ze PR-onderzoek willen doen. Als we dan vragen waar het over moet gaan, hoor ik soms iets algemeens als ‘het moet iets met de zomer te maken hebben’. Om een succesvol PR-onderzoek te doen, moet je goed bedenken wat je insteek is. Wat is het centrale onderwerp waarmee je in de pers wilt komen? Hoe concreter, hoe beter.
Er zijn geen garanties
We doen gefundeerd onderzoek, maar er zijn geen garanties dat daar precies uitkomt wat je voor ogen had. Je gaat op zoek naar de kennis, houding en gedrag van je doelgroep over een specifiek onderwerp. Uit die resultaten haal je de leuke feitjes. Het is niet zo dat je een leuk feit bedenkt en dat wij dan het onderzoek zo inkleden dat we dat feit kunnen ondersteunen. Vrijwel altijd komen er leuke, perswaardige wetenswaardigheden uit het onderzoek naar voren, maar we weten niet van tevoren welke dat gaan zijn.
2. Kies een zo breed mogelijke doelgroep
Heb je het over ‘de Nederlander’, dan kan iedereen zich daarmee identificeren. Dat maakt dat je je persbericht ook aan zo’n breed mogelijke pers aan kunt bieden. Onderzoek naar het drinken van bijvoorbeeld koffie of bier, dat hoef je niet onder een heel specifieke doelgroep te doen.
Hoe specifieker je doelgroep, hoe specifieker de pers
Hoe specifieker de doelgroep waar je voor kiest, hoe minder mensen zich met je onderzoek kunnen identificeren en hoe minder algemene bladen er iets mee zullen doen. Je bericht zal dan eerder door bijvoorbeeld vakbladen opgepikt worden. Dat kan natuurlijk ook een doel zijn, maar realiseer je dat wel bij de keuze van je doelgroep.
3. Bedenk hoe je het onderzoek in de wereld gaat brengen
Natuurlijk kun je PR-onderzoek doen, er een persbericht over schrijven en that’s it. Maar je kunt ook besluiten er iets meer mee te doen zodat het onderzoek wat meer publicitaire waarde krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een infographic of een rapportage die je ook deelt met de pers of op je website plaatst. De Nederlandse Brouwers heeft dat bijvoorbeeld ook gedaan. Door het op je website te plaatsen zijn de onderzoeksresultaten ook later nog vindbaar door een student of journalist die op zoek is naar net dat specifieke onderwerp.
Alleen een persbericht is op termijn minder goed vindbaar in Google
Een persbericht wordt verspreid via het ANP of via je perscontacten. Dat is op termijn minder goed vindbaar in een zoekmachine dan een rapportage of een infographic op een website.
4. Check wat er recent is gepubliceerd
Kijk wat er al gepubliceerd is de afgelopen tijd. Er wordt best veel onderzoek gedaan en daarvan wordt ook aardig wat gepubliceerd. Als je dan met iets komt dat recent al in het nieuws is geweest, is dat uiteraard van minder waarde.
PR-onderzoek voor elke branche
Denk dus goed na waarom je PR-onderzoek wilt doen. Wat is je doelgroep, waar wil je het onderzoek publiceren, hoe wil je het onderzoek publiceren? Als je dat helder hebt, kan PR-onderzoek in elke branche van waarde zijn.
Meer weten?
Zou je weleens willen sparren over wat PR-onderzoek voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op. Bij ons staat de koffie altijd klaar.