Artikelen

5.541 views

Een studentenpanel helpt Avans toekomst-bestendig zijn

Door Hans Onkenhout

Avans Hogeschool wil met haar onderwijs blijven aansluiten op de toekomst door goed te luisteren naar studenten, medewerkers en alumni. Wij mogen hen daarbij helpen. Hoe dat werkt, leggen we uit in deze blog.

Een hogeschool met ambitie, die ontwikkelt en groeit

Avans Hogeschool is een onderwijsinstituut met ambitie. Ruim 35.000 studenten hebben hun weg gevonden naar Avans en maar liefst 3.300 medewerkers verzorgen het onderwijs. Avans is hiermee een van de grootste hogescholen in Nederland en blijft ieder jaar gestaag doorgroeien. De wereld verandert en Avans wil met haar onderwijs blijven aansluiten op de toekomst. Hoe kan dat beter dan door goed te luisteren naar studenten, medewerkers en alumni?

AvansPanel

Om Avans te helpen ook in de toekomst dé instelling te zijn waar studenten in een inspirerende omgeving het beste onderwijs kunnen volgen, waar nieuwe trends worden gezet en waar iedereen met plezier komt werken en studeren, hebben we in 2018 samen met de hogeschool een onderzoekspanel – het AvansPanel – opgezet.

Eenvoud en efficiëntie voorop

Met een onderzoekspanel heb je snel, kostenefficiënt en makkelijk toegang tot je doelgroep. Je hoeft immers niet iedere keer dat je onderzoek wilt doen met databases, bestanden en verwerkersovereenkomsten in de weer. Panelleden melden zich eenvoudig aan, en je hebt een pool van deelnemers die je makkelijk kunt benaderen. Zo krijg je zicht op wensen, behoeften en waardering en kun je je beslissingen maximaal laten aansluiten bij je doelgroep.

Strategische, operationele en tactische vraagstukken

De ruim 1.500 panelleden die deelnemen aan het AvansPanel worden zo’n zes keer per jaar uitgenodigd voor een online onderzoek met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Van strategische en tactische tot meer operationele vraagstukken.

Onderwijs van de toekomst

Van meer strategische aard zijn de onderzoeken die we hebben uitgevoerd naar ‘Ambitie 2025’, het plan van Avans voor het onderwijs van de toekomst. We hebben input opgehaald over hoe dat onderwijs eruit moet zien volgens medewerkers en studenten: flexibel, persoonlijk en interactief, gericht op blended learning en op locatie bij Avans. En we hebben de scenario’s die zijn ontwikkeld voorgelegd aan de panelleden in een vervolgonderzoek.

Innovatieklimaat en testbereidheid

Deze zomer hebben de medewerkers vragen beantwoord over het innovatieklimaat bij Avans, om op die manier inzicht te krijgen in wat medewerkers van de organisatie nodig hebben om vernieuwend te kunnen zijn. En in maart van dit jaar hebben we onderzoek gedaan naar de meest bepalende motieven en weerstanden voor testbereidheid en naleving van de coronamaatregelen onder studenten en docenten.

Korte lijnen, snel schakelen

Een van de voordelen van een panel is dat je respondenten ‘klaar staan’. Panelleden hebben aangegeven mee te willen denken, en dat zorgt ervoor dat ze trouw en snel responderen. En dat maakt onderzoek met een korte doorlooptijd mogelijk. Samen met Avans zorgen we voor korte lijnen, waardoor we dat voordeel maximaal benutten. Bij Institutional Research van Avans is veel onderzoekskennis aanwezig. Dat maakt het mogelijk om in onze dienstverlening te variëren: van full service met een compleet uitgeschreven rapportage tot het opleveren van tabellen waar Avans zelf mee aan de slag gaat. Precies waar op dat moment en voor dat specifieke onderzoek behoefte aan is.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over klantenpanels en de mogelijkheden voor jou organisatie? Mail of bel mij!

FacebookTwitterLinkedIn