Artikelen

8.894 views

Impact vergroten met Share-it

Door Caroline van Teeffelen

Een van onze doelstellingen als onderzoeksbureau is om de inzichten uit onderzoek in organisaties tot leven te laten komen. En ook niet onbelangrijk: om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk ook actie genomen wordt op basis van dit onderzoek. Met Share-it hebben we een nieuwe manier gecreëerd om inzichten uit onderzoek op een aantrekkelijke wijze te delen. Gerard Blomsma, senior marktonderzoeker, legt uit wat Share-it doet.

Piramidaal rapporteren

Sinds een aantal jaar rapporteren we onze inzichten piramidaal, met hoofdconclusies en deelconclusies en een heldere prioritering. Dus geen lange lappen met droge tekst maar to the point, met veel visuele ondersteuning en concrete aanbevelingen waar je direct mee aan de slag kunt! Het voordeel is dat je in ruwweg een minuut de hoofdlijn van je rapport kan vertellen, als in een elevator pitch.

Krijg je CEO maar eens aan het lezen

Maar heb je eindelijk de onderzoeksresultaten binnen, blijkt het toch lastig om de juiste mensen allemaal te bereiken. Of het lukt je niet je CEO aan het lezen te krijgen. We schrijven natuurlijk altijd een management summary, maar blijkbaar vervult dat toch niet helemaal zijn of haar behoefte.

Inzetten op manieren om impact te vergroten

Maar we zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen. In de afgelopen jaren hebben we al veel ingezet op manieren om de impact te vergroten, bijvoorbeeld door visueler en krachtiger te rapporteren, door infographics aan te bieden, en laten we opdrachtgevers middels workshops deelgenoot worden van het onderzoek. Maar nu hebben we een nieuwe methode van presenteren ontwikkeld: Share-it. Het idee van piramidaal rapporteren hebben we gebruikt als uitgangspunt voor deze nieuwe vorm van inzichten delen.

De weg naar Share-it

In samenwerking met InfographicsLab zijn we aan de slag gegaan. InfographicsLab is gespecialiseerd in hoe je de resultaten uit onze onderzoeken krachtig en visueel neer kan zetten. Ook hebben we hulp gehad van het Van Gogh Museum. Laurine van de Wiel heeft haar feedback gegeven op onze ideeën en we hebben een onderzoek van het Van Gogh Museum als case mogen gebruiken voor Share-it. Zo hebben we in een aantal slagen het prototype van Share-it steeds verder aangescherpt.

De voordelen

Ten eerste is Share-it heel functioneel. De boodschap uit je onderzoek wordt heel krachtig naar voren gebracht. Ten tweede is het interactief en maken afbeeldingen, video’s en grafieken het visueel aantrekkelijk. Ten derde kun je verschillende doelgroepen bedienen. De CEO met weinig tijd zal bijvoorbeeld vooral geïnteresseerd zijn in de hoofdlijnen, een marketeer zal misschien alleen de conclusies over communicatie willen weten en een bedrijfsonderzoeker kan natuurlijk zijn of haar hart ophalen en het hele onderzoek tot zich nemen. En je kunt Share-it niet alleen op je desktop gebruiken, maar ook op mobiel, zodat je even snel de trein of in de rij bij de koffieautomaat op hoofdlijnen kunt zien wat de uitkomsten van het onderzoek zijn.

Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen

Ik kan natuurlijk nog heel veel vertellen over Share-it, maar ik zou zeggen: bekijk het zelf eens (wachtwoord: WHO 2018). In deze versie van Share-it presenteren we de belangrijkste inzichten uit ons jaarlijkse What’s happening online-onderzoek dat onlangs is verschenen. Hierin kun je de laatste relevante consumenteninzichten lezen over vraagstukken als e-commerce, social media en privacy zodat je in één keer weer helemaal bij de tijd bent.

Interesse?

Onze klanten reageren positief op Share-it en wij zien zelf ook veel mogelijkheden. Ben je nieuwsgierig wat Share-it voor jouw onderzoek kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik zorg dat de koffie klaar staat!

FacebookTwitterLinkedIn