Artikelen

8.879 views

Online UX-onderzoek doen? Geen enkel probleem!

Door Jesca Dembinski

Met User Experience onderzoek breng je de behoeften van gebruikers in kaart met het doel je website of app daar optimaal op te laten aansluiten. Dat kan ook heel goed online, weten wij uit ervaring. In deze blog laten we je – letterlijk – zien hoe dat in de praktijk werkt.

UX-onderzoek in het kort

Met User Experience ofwel UX-onderzoek haal je de behoeften op van je gebruikers. Want hoe mooi of flitsend een website of app ook is, als je er niet mee voorziet in behoeften van je gebruikers brengt het niets. Via single interviews kun je heel effectief een combinatie inzetten van observeren – hoe gebruikt iemand de website of de app? – en bevragen – hoe vindt men het gebruik zelf gaan? En wat blijkt? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je dit face-to-face doet, of online.

Voordeel van online UX-onderzoek

Het voordeel van online UX-onderzoek is dat je ook moeilijk te bereiken doelgroepen kunt uitnodigen. Of het nu gaat om mensen verspreid door het binnen- of buitenland, of juist die drukbezette professional. Een ander voordeel is dat de deelnemers vanuit hun thuissetting, heel comfortabel, aan het onderzoek mee kunnen doen. We kruipen als het ware bij iemand de woonkamer in.

Online UX-onderzoek in de praktijk

Nieuwsgierig hoe zoiets in de praktijk gebeurt? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Als we online UX-onderzoek doen, houden we een-op-een interviews via onze online onderzoekstool. Zo leren we meer over de individuele behoeften en motivaties, waardoor we ook het gedrag in de app of op de website beter kunnen begrijpen. Tijdens de observatie delen we het computerscherm en geven we de muis over aan de deelnemer. Zo zien we niet alleen de deelnemer zelf, maar we zien ook wát de deelnemer op het beeldscherm ziet en doet. De deelnemers voeren de taakopdrachten uit, wij observeren het gedrag en wanneer nodig vragen wij door. Het interview sluiten we af met een evaluatie. De opdrachtgever kan op verschillende manieren met eigen ogen meekijken met wat er aan de andere kant van het beeldscherm gebeurt, zowel live als achteraf.

Meer weten?

Wil je eens verder praten over wat online UX-onderzoek voor jouw organisatie kan betekenen, laten we elkaar dan in een online omgeving ontmoeten!

FacebookTwitterLinkedIn