In juli voerden wij het kwantitatieve onderzoek Vakantie en Uitjes 2020 uit in opdracht van onze partner Bureauvijftig en Startpagina. Hoe gaan vijftigplussers om met – al dan niet geannuleerde – vakanties en uitstapjes in deze bijzondere tijd? Een paar van de meest opvallende resultaten, maar vooral ook: wat is de meerwaarde van personderzoek?
Wat zijn de plannen?
Jaarlijks doen we standaard vier personderzoeken voor onze partner Bureauvijftig en Startpagina, gericht op vijftigplussers. Rond de zomer richt dat onderzoek zich op uitjes. Dit jaar hebben we daar – gezien de bijzondere situatie – voor het eerst het onderwerp vakantie aan toegevoegd. Hebben de vijftigplussers te maken gehad met geannuleerde vakanties, hoe gaan ze daarmee om en wat zijn ze nu verder nog van plan? Zijn ze nu voornemens vaker of juist minder vaak een uitje te maken en welke maatregelen treffen ze in verband met corona? Wat zijn hun verwachtingen voor de rest van het jaar? Interessant was dat het onderzoek werd gedaan op het moment dat de maatregelen net wat waren versoepeld en de drempel om een uitje te maken of om op vakantie te gaan wellicht wat lager was geworden.
Breed opgepakt
De nationale en lokale media heeft het persbericht dat is uitgegaan over dit onderzoek breed opgepakt. Zo kopten onder andere De Telegraaf, NPO Radio 1 en Dagblad 010 dat de helft van de vijftigplussers niet op vakantie durft te gaan. Elke dag vakantie.nl, een site met reisnieuws en triptips, kiest voor een iets andere invalshoek: Grijs gaat wijs op reis.
Aangepaste plannen
Als een derde van de vijftigplussers die normaal gesproken op vakantie gaan waarschijnlijk thuisblijft en een zevende twijfelt, blijft er nog een helft over die wel verwacht dit jaar nog op vakantie te gaan. Wel hebben zij de plannen enigszins aangepast. Twee derde wil in eigen land blijven, drie op de vijf vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken en het vliegtuig wordt gemeden.
Uitjes met voorzorgsmaatregelen
Ruim de helft van de vijftigplussers geeft aan dit jaar waarschijnlijk minder vaak een dagje uit te gaan. Vijftigplussers die wel eens een dagje uit gaan nemen voorzorgsmaatregelen: handgel en mondkapjes gaan in veel gevallen mee, en 11% zet het mondkapje ook structureel op.
Waarom PR-onderzoek?
Een PR-onderzoek zegt iets over hoe ‘de Nederlander’, of een specifieke groep Nederlanders – zoals bijvoorbeeld vijftigplussers, sporters, werkgevers, werknemers, zzp-ers – denkt over een bepaald onderwerp. Zo voerden wij eerder onder andere het Nationaal Bieronderzoek, het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek en een Onderzoek voor de Nederlandse Waterschappen uit. Zo’n PR-onderzoek kan worden ingezet om publiciteit te genereren voor een product, een merk of iets dat in de samenleving leeft, door anderen over jou te laten schrijven. Dit is een gezamenlijk proces tussen het marktonderzoeksbureau, de klant en een PR- of communicatiebureau/-medewerker. Wat het oplevert is free publicity.
Nieuwsgierig?
Als je doel is om publiciteit te genereren en aandacht te vragen op een andere manier dan met een reclamecampagne, kan PR-onderzoek in elke branche van waarde zijn. Ben je benieuwd wat PR-onderzoek voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.