Afgelopen maandag presenteerden wij de resultaten uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2020 tijdens de Horecava. Branchevereniging Koffie & Thee Nederland gebruikt dit onderzoek om positieve impact te creëren voor de koffie- en theebranche. Met succes! Wat is de toegevoegde waarde van personderzoek? In deze blog leg ik het uit.
Presentatie op de Horecava
Maandag 1 februari vond de eerste virtuele Horecava, de Horecava Limited, plaats, met online talkshows, rondetafelgesprekken, masterclasses, tastings en expertsessies. Ik mocht daar, samen met Lisanne Evers van Koffie & Thee Nederland, de belangrijkste resultaten uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek delen met horecaondernemers en hun leveranciers uit heel Nederland.
Positieve impact
Elke twee jaar brengen wij voor Koffie & Thee Nederland, de belangenbehartiger voor Nederlandse koffie- en theebedrijven, het koffie- en theegedrag van Nederlanders in kaart. Een van de doelen van deze branchevereniging is het genereren van positieve impact voor de categorie koffie en thee. Om interessante content te kunnen bieden die bruikbaar is voor zowel leden als media is het laten uitvoeren van marktonderzoek een middel dat bij uitstek geschikt is.
Trends in kaart brengen
In het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek geven we inzicht in de kennis, de houding en het gedrag van Nederlandse koffie- en theedrinkers. Het eerste Nationaal Koffie & Thee Onderzoek deden we in 2018, afgelopen zomer voerden we voor de tweede maal het onderzoek uit. Dat maakte het mogelijk om trends en ontwikkelingen op het gebied van koffie en thee in kaart brengen. Ook geeft het rapport inzicht in consumptiegedrag en ditmaal brachten wij ook de impact van de coronacrisis in beeld.
Koffie- en theeleuten
Het zal niemand verbazen dat er veel en vaak koffie wordt gedronken in Nederland. Maar liefst 79% van de Nederlanders drinkt minstens een keer per week koffie, 66% doet dat dagelijks. 73% drinkt minstens een keer per week thee en 44% dagelijks. Gemiddeld drinken koffiedrinkers vier kopjes koffie per dag, theedrinkers drinken gemiddeld drie koppen thee per dag. Van beide dranken is de zwarte variant het meest gedronken en favoriet. Mannen drinken vaker sterke koffievarianten, zoals espresso. Vrouwen drinken vaker koffie met melk, zoals cappuccino of latte macchiato. De ‘good old’ filterkoffie is nog steeds de meest gebruikte zetmethode. Vrouwen drinken meer verschillende smaken thee dan mannen, jongere theedrinkers (16 t/m 34 jaar) hebben voorkeur voor groene thee met een smaakje en vruchtenthee. Thee wordt het vaakst gezet met een theezakje per kop.
Impact coronacrisis
Koffie en thee zijn onderdeel van onze dagelijkse routine. In het algemeen zien we dat de coronamaatregelen weinig impact hebben gehad op ons koffie- en theegedrag. Aan koffiedrinkers hebben we gevraagd of ze iets vaker, even vaak of minder vaak doen als vóór de coronamaatregelen en daarbij zien we dat de meerderheid nog evenveel koffie drinkt, koffiepauzes neemt en op de prijs let. Een derde drinkt minder vaak koffie buiten de deur, maar dat is logisch gezien de maatregelen. Bij ons theegedrag zien we dit ook terug. Wél missen we ons gezamenlijk koffie- en theemoment, 65% mist het drinken van koffie of thee met vrienden en familie. En online koffie of thee drinken is niet hetzelfde als face-to-face, vindt 48%.
Landelijke media-aandacht
Deze inzichten hebben we verkregen door middel van kwantitatief onderzoek onder Nederlandse koffie- en/of theedrinkers van 16 jaar en ouder. Het onderzoek heeft veel landelijke media-aandacht gekregen en heeft gezorgd voor veel positieve content in de media, precies wat het doel is van personderzoek: publiciteit genereren voor een product, merk of dienst. In een personderzoek vertellen wij hoe het gedrag van ‘de Nederlander’ of een specifieke groep Nederlanders eruit ziet en hoe zij over een bepaald onderwerp denken. Meer weten over personderzoek en waar je als marketeer rekening mee moet houden bij de opzet van een zo’n onderzoek? In dit artikel vertellen we je over de do’s en don’ts van PR-onderzoek.
Inzicht in kennis, houding en gedrag
Behalve het genereren van publiciteit heeft dit onderzoek Koffie & Thee Nederland en haar leden ook inzicht gegeven in de kennis, de houding en het gedrag van Nederlandse koffie- en theedrinkers. Op basis daarvan kunnen zij beslissingen nemen of campagnes inrichten. Zo hebben we hen dit jaar meer inzicht gegeven in het belang van duurzaamheid bij de aankoop van koffie en thee en het belang van keurmerken, een onderwerp waar momenteel veel aandacht voor is.
Wat kan onderzoek voor jou betekenen?
Beslissen op basis van onderbuikgevoel of eigen kennis in de markt, brengt een risico met zich mee. Zo drink ik gemiddeld zes koppen thee per dag. Dat ik daar geen beslissing op zou moeten baseren, blijkt wel uit het feit dat uit het onderzoek is gebleken dat de Nederlandse theedrinkers gemiddeld ‘maar’ drie koppen per dag drinken. Door in gesprek te gaan met je doelgroep, kun je beslissingen nemen om basis van betrouwbare resultaten. Het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek is een goed voorbeeld hoe onderzoek kan worden ingezet voor het creëren van persaandacht én het verkrijgen van interessante inzichten in de doelgroep.
Meer weten?
Wil je eens verder praten over hoe wij personderzoek voor jouw organisatie kunnen inzetten? Neem gerust contact met ons op. Koffie en thee staan altijd voor je klaar. Natuurlijk in verschillende varianten.