Artikelen

11.625 views

The Association Game: update #3

Door Jeroen Spetter

In september presenteerde onze collega Jeroen Spetter zijn idee ‘The Association Game’ op het Esomar Congress, tijdens de Young Society Challenge (kijk hier de presentatie terug). Na de vele positieve reacties op het idee, hebben we een eerste prototype van de game ontwikkeld. JeroenHans en Nathalie houden je via hun blog regelmatig op de hoogte van de vorderingen en uitdagingen die zij ervaren tijden het ontwikkelen van The Association Game.

Practise what you preach!

Als onderzoeksbureau raden wij klanten altijd aan om eindgebruikers in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij (product)ontwikkelingen. Je kunt beter al doende, met kleine stapjes succes boeken, dan na veel werk je product (in dit geval een nieuwe onderzoekstechniek in de vorm van een game) implementeren en er achter komen dat je de plank misslaat.

Het ontwikkelen van The Association Game is uitermate geschikt voor een agile werkwijze. Door middel van spints kunnen we regelmatig kijken of we op de goede weg zitten en waar verbetering mogelijk is. Op basis van de inzichten zetten we weer stappen voor een volgende sprint. Feedback van de eindgebruiker is hierbij essentieel om direct tot aanpassingen te kunnen komen. Om de eerste werkende versie van The Association Game te testen, hebben we negen personen die regelmatig deelnemen aan kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek de game voorgelegd. Wat zijn de eerste spontane reacties na het spelen, is de game gebruiksvriendelijk en waarom vindt men het wel of niet ‘leuk’ om op deze manier zijn/haar mening te geven over een product/merk/concept?

Belangrijke learnings

We voelden enige spanning om als onderzoekers in de schoenen van opdrachtgever te staan. Je eigen ‘kindje’ wordt onder een vergrootglas gelegd en dat is soms behoorlijk slikken, maar o zo leerzaam! Enkele belangrijke learnings waar wij mee aan de slag gaan:

  • Men vindt het leuk om aan de hand van een game zijn/haar mening te geven en associaties aan een merk te koppelen. “Dit is weer eens wat anders dan een ‘standaard vragenlijst’ met een lange opsomming van associaties waar je uit moet kiezen.”
  • Door het spelelement (men moet een luchtballon in de lucht houden en obstakels ontwijken) houdt men de aandacht er goed bij en heeft men het gevoel minder snel afgeleid te zijn. “Je hebt een doel voor ogen – de eindstreep halen – dat zorgt er toch voor dat ik geconcentreerd bezig ben.”
  • Men mist een beetje een beloning (bijvoorbeeld punten). Aan ons de taak om mensen mee te nemen in het verhaal en wat het hen bij de eindstreep oplevert. “Leuk dat ik het onbewoonde eiland gehaald hebt, maar waar doe ik het nu precies voor? Het zou leuk zijn als hier bijvoorbeeld een schat op mij wacht.”
  • Het narratief, de visuals en het geluid vormen de game-experience. Uiteraard is dit belangrijk want we hebben als doel om onderzoek ‘leuk’ te maken voor onze deelnemers, maar dit mag geen afbreuk doen aan de onderzoeksresultaten. We zijn nu druk bezig om een juiste balans te vinden tussen het spelelement en de associaties die men aan een merk of product koppelt. Heeft men voldoende tijd om zijn/haar mening te geven of heeft men het gevoel voortdurend opgejaagd te worden om zo snel mogelijk het spel te halen?

Respondent experience

Onderzoek moet leuk zijn voor de opdrachtgever, voor ons als onderzoekers maar vooral voor de deelnemers. Zonder deelnemers kunnen we wel inpakken natuurlijk. CG Selecties heeft de deelnemers van de sprint voor ons geworven. Ook zij vinden het belangrijk dat hun respondenten in aanraking komen met nieuwe manieren van onderzoek. Want hoe beter de respondent experience, hoe beter de respons, hoe minder afhakers en hoe betrouwbaarder de resultaten. Lees hier onze acht geboden over leuk onderzoek en hoe wij hier rekening mee houden.

Op naar sprint 2

Op basis van de feedback voeren we verbeteringen door en nemen deze binnenkort weer onder de loep bij deelnemers. Voorlopig ontwikkelen we nog even door voordat we de game daadwerkelijk lanceren. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Vragen of interesse? Neem contact op met Hans of Jeroen. Zij vertellen je er graag meer over!

FacebookTwitterLinkedIn