Artikelen

6.395 views

Zo haal je wel de publiciteit

Door Anouk Tramper

Je boodschap, product, dienst of evenement onder de aandacht brengen, dat kan met PR-onderzoek. Zo maak je je boodschap relevanter, interessanter en meer onderscheidend. Zo haal je het maximale uit je media-budget én haal je wel de publiciteit.

Gratis persmomenten creëren

Wil je je boodschap extra kracht bij zetten? PR-onderzoek is dé manier om dit te doen. Het toevoegen van onderzoeksresultaten aan een persbericht maakt je boodschap relevanter, interessanter en meer onderscheidend. En doordat je je bewering ondersteunt met cijfers, maak je je bericht geloofwaardig. Dit kan een positieve impact hebben op je imago en naamsbekendheid. Door onderzoeksresultaten op te nemen in je persbericht, kan het sneller opgepikt worden door de media. Daarnaast is PR-onderzoek vaak een stuk goedkoper dan adverteren.

1 Haak in op een specifieke gebeurtenis, feestdag of jaargetijde

Met vier metingen in de feestdagenperiode brengen we voor Thuiswinkel.org de houding en het gedrag van consumenten in kaart. We geven inzicht in hoe consumenten omgaan met online en offline aankopen voor Sinterklaas en Kerst en de rol die Black Friday en Singles’ Day hierin spelen.

2 Introductie van een nieuw product, dienst of programma

Voor fietskledinggigant AGU onderzochten we het effect van het coronavirus op het fietsgedrag van Nederlanders. De fiets blijkt een populair alternatief voor het openbaar vervoer. Een mooie manier voor AGU om hun speciale regenkleding onder de aandacht te brengen.

3 Doe een jaarlijkse meting

Voor Nederlandse Brouwers voeren wij sinds 2008 jaarlijks onderzoek uit naar de consumptie, beleving en waardering van bier onder Nederlanders. Naar aanleiding van dit PR-onderzoek wordt er elk jaar weer uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp door onder andere nieuwszenders, websites, radiostations en natuurlijk op sociale media.

4 Creëer een positief persmoment

Voor Koffie & Thee Nederland, de belangenbehartiger voor Nederlandse koffie- en theebedrijven, brengen wij op regelmatige basis het koffie- en theegedrag van Nederlanders in kaart. Zo genereert de branchevereniging positieve impact voor de categorie koffie en thee. PR-onderzoek is in dit geval een heel geschikt middel om interessante content aan te kunnen bieden aan zowel leden als media.

PR-onderzoek is een vak apart

Door PR-onderzoek te laten uitvoeren door een onafhankelijk marktonderzoeksbureau verhoog je de betrouwbaarheid van de resultaten en daarmee het persbericht. Wij hebben jarenlange expertise op dit gebied. We denken niet alleen met je mee, we adviseren ook over de onderwerpen en vragen die je wilt opnemen en kijken kritisch of we wel het meeste uit de uiteindelijke vragenlijst halen. Het belang van de juiste formulering van vragen en antwoordcategorieën wordt vaak onderschat. Toch kan een verkeerde vraagstelling de resultaten volledig tenietdoen. Ook hier geldt ‘garbage in, garbage out’. Zijn de vragen wel echt voor één uitleg vatbaar en objectief gesteld? Uit ervaring weten we dat journalisten en redacties dit meenemen in de beoordeling van jouw persbericht.

Wij zorgen voor een mooie, representatieve steekproef van voldoende omvang, zodat je een kwaliteitsvolle onderbouwing hebt van jouw persbericht. Tenslotte helpen we je met de interpretatie van de cijfers; dit is ons vak. Wat zijn interessante resultaten? Welke verbanden zien we? Welke resultaten ondersteunen jouw boodschap? Wat is perswaardig? We kunnen ook met je meedenken over de insteek van de berichtgeving. Van kritische onderzoekers mag je verwachten dat we goed meekijken met het eindresultaat: het uiteindelijke persbericht. Zijn de cijfers goed overgenomen? Zijn de resultaten goed geïnterpreteerd? Klopt het wat er staat? Zo helpen we jou het maximale uit PR-onderzoek te halen.

Meer weten over personderzoek?

Benieuwd hoe we PR-onderzoek voor jou kunnen inzetten? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

 

FacebookTwitterLinkedIn