What’s Happening Online 2019 – Alle generaties social

Alle generaties op social media

What’s Happening Online is een kwantitatief onderzoek waarin we de Nederlandse samenleving ondervragen over hun internet- en sociale mediagebruik. In deze blog zoomen we in op het social mediagebruik. Wat blijkt? Social media is zeker niet alleen voor de jongere generaties, ook Generatie X en de Babyboomers maken er goed gebruik van.

Alleen gebruik Facebook daalt

Als we kijken naar algemene trends in het gebruik van verschillende social media, zien we dat Facebook het enige netwerk is waarvan het gebruik echt daalt. WhatsApp blijft daarentegen de onbetwiste nummer 1. Er is nog wel wat groei in het aantal WhatsAppers, maar dit nadert het plafond. Het gebruik van WhatsApp hangt immers sterk samen met het gebruik van de smartphone (83%). Voor nu focussen we ons even op de netwerken die we – anders dan WhatsApp – niet alleen voor onderlinge communicatie gebruiken.

Gebruik Instagram groeit, Facebook commercieel nog steeds erg interessant

In lijn met de cijfers uit 2018, zien we ook dit jaar een sterke groei in het gebruik van Instagram. Dit wordt daarom ook voor organisaties en merken een steeds belangrijker kanaal. Het gebruik van Facebook neemt procentueel af, maar als je kijkt naar het absolute aantal Nederlanders dat gebruik maakt van het netwerk van Zuckerberg, blijft dit enorm. Alle generaties ‘facebooken’ erop los. Het plaatsen van advertenties en gesponsorde content kan veel opleveren; maar liefst een kwart van de mensen klikt vanuit Facebook weleens door naar een website.

Iedere generatie zijn eigen favoriet

Als we inzoomen op de verschillende generaties zien we overeenkomsten, maar zeker ook verschillen! Bij Digitieners stijgt het gebruik van Instagram en Snapchat: visuele content is erg belangrijk voor deze groep. De Millennial maakt naast Instagram en Snapchat ook veel gebruik van LinkedIn. Zakelijk profileren speelt duidelijk een grote rol bij deze generatie. Bij zowel Millennials als bij Generatie X en Babyboomers blijft het gebruik van Facebook nog altijd hoog. Alleen bij de Digitieners is Facebook relatief wat minder populair. Heel interessant om te zien is dat ook onder de oudere generaties het gebruik van Instagram significant stijgt.

Massaal op Instagram

Instagram is dus duidelijk het medium waarvan het gebruik echt stijgt, bij alle generaties is het populair. Natuurlijk is het leuk om via Instagram te kijken naar foto’s die je vrienden plaatsen, maar je kunt ook heel gemakkelijk een inkijkje krijgen in het leven van BN’ers. Jan Versteegh in bikini in zijn zwembad of een kijkje achter de schermen bij een fotoshoot van Doutzen? Love it! De oudere generatie volgt vooral plaatjes van reizen, hobby’s en natuur. In alle generaties zien we dat eten en reizen sowieso een belangrijk topic is, net als uiterlijk vertoon. Al is dat laatste vooral hot bij de jongere generaties: wat (en wie) is hip, wat doe én draag je in de gym en hoe fit ben je? Dat zijn de topics die veel worden bekeken en waar druk over wordt gepost.

Nieuwsgierig?

Geïnteresseerd in nóg meer resultaten? Download dan het volledige rapport via onze pagina met publicaties!

FacebookTwitterLinkedIn