Artikelen

11.590 views

Nieuwe manieren consument betrekken bij marktonderzoek

Door Jeroen Hermans

Het Esomar Congress brengt elk jaar de nieuwste inzichten en technieken in marktonderzoek onder de aandacht. Dit jaar draaide vooral om voice, chat en agile. Collega’s Jeroen Hermans en Odette Vlek bezochten het congres in Berlijn. In deze blog deelt Jeroen een paar van de meest inspirerende inzichten.

Marktonderzoek leuker en toegankelijker voor consumenten

Vooral interessant was de discussie over het implementeren van de nieuwste technologische mogelijkheden binnen de marketing en marktonderzoeksbranche. De komende jaren worden er zoveel nieuwe dingen mogelijk. Dat biedt volop kansen om consumenten op nieuwe manieren te betrekken bij onderzoek. De uitdaging om marktonderzoek leuk te houden voor deelnemers was dan ook een hot topic.

Geen vragenlijsten maar een goed gesprek

Interessante ontwikkelingen die hier weleens een rol bij kunnen spelen zijn chatbots en voice-technieken. In de toekomst kunnen we mensen via WhatsApp of andere apps gesproken berichten toesturen, waar zij met spraak op kunnen reageren. Dit is voor consumenten een heel gemakkelijke manier om antwoord te geven. Stel je voor, via een gesproken bericht krijg je vraag: ‘Waarom koop jij maaltijdsalades?’ en je kunt daar gewoon op antwoorden! Deze techniek moet nog flink doorontwikkeld worden, maar dit gaat er zeker komen. Een dergelijk gesprek, als alternatief voor een traditionele vragenlijst, kan natuurlijk ook plaatsvinden via een chatbot. Chatbots bestaan al, maar ze zullen steeds slimmer worden en steeds meer als echte gesprekspartners op kunnen treden. Zo krijgen wij als marktonderzoekers steeds meer mogelijkheden om onze vragen op een leuke en toegankelijke manier te stellen aan consumenten.

Agile; sneller en creatiever met behoud van kwaliteit

Ook over de rol van agile werd veel gesproken. Als marktonderzoeker moet je steeds sneller en creatiever worden om mee te gaan in de hang naar snelheid die bij de opdrachtgever leeft. Het is daarbij wel belangrijk te zorgen dat de opzet van het marktonderzoek altijd van goede kwaliteit blijft. Zoeken naar flexibiliteit en efficiency, terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft. Het gaat om het optimaal benutten van tijd en budget. Agile staat bij ons al op de radar. En zal naar verwachting in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Het juiste onderzoek, in de juiste vorm op het juiste moment, daar gaat het om.

Aandacht voor start-ups en kleinere bedrijven

Ik kon bij dit congres zijn omdat ik eind 2017 bij de Esomar Research Rally als prijs voor de winnende case een ticket had gewonnen. De Research Rally is een evenement waar jonge marktonderzoekers en start-ups aan elkaar gekoppeld worden. Start-ups krijgen zo in één dag antwoord op een vraagstuk en jonge onderzoekers worden gedwongen om traditionele marktonderzoeksmethoden in te zetten in de omgeving van start-ups, waar alles het liefst zo snel mogelijk dient te gaan. Ik vond het daarom bijzonder interessant om te zien dat er ook op het Esomar Congress aandacht was voor start-ups en kleinere bedrijven. Zij hebben vaak een kleiner budget en doen daarom minder vaak aan marktonderzoek. De uitdaging is om hen te helpen de juiste vragen te stellen wanneer ze wel onderzoek inzetten.

Veelbelovende toekomst

Een presentatie van Northstar Research (UK), een bureau dat veel samenwerkt met dergelijke kleine bedrijven, gaf veel inzicht in hoe je opdrachtgevers meeneemt in je onderzoek. Belangrijk is om onderzoek niet een ‘black-box’ te laten zijn. Het meenemen in hoe het proces eruit ziet, waarom en hoe je bepaalde dingen doet maakt het onderzoek geen ‘kunstje’ dat ineens uitkomsten ophoest. Het wordt zo een gezamenlijk project en vergroot de impact binnen de organisatie. Marktonderzoek de juiste rol in een organisatie geven is naar mijn idee een van onze grootste uitdagingen; het meer laten zien en benadrukken van onze waarde. We proberen dat ook steeds beter te ondersteunen, bijvoorbeeld door hackathons te organiseren. Met wat ik hier gezien heb, belooft de toekomst van het marktonderzoek veel goeds!

Meer weten?

Wil je eens verder praten over de beste vorm van onderzoek voor jouw organisatie? Wij denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op. De koffie staat altijd klaar.

FacebookTwitterLinkedIn