Artikelen

14.991 views

Innovatieplannen voor 2016? Be brave, be a rebel

Door Odette Vlek

De locatie de Fabrique in Utrecht imponeert, net als de elektrische Tesla die ons van station Maarssen naar de locatie brengt. Het oude industriële karakter van het gebouw staat in contrast met de innovaties op de vloer. De bezoekers lijken een afspiegeling van de top van bedrijven: 90% man, 10% vrouw. De wereld van start-ups en innovatie blijkt net als de bedrijfstop een echte mannenwereld. Als twee vrouwen vallen we op, al gaan we door onze keuze voor ‘blauw’ vrijwel op in de Accenture dresscode.

Nederland heeft een innovatie-boost nodig

We (Sanne en Odette) zijn bij de Accenture Innovation Awards: een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. De opening is sterk met Pep Rosenfeld, de oprichter van Boom Chicago, die als host met gepaste humor de gasten aankondigt. De eerste paneldiscussie over Nederland als land van innovatie begint niet echt positief. In de top 100 innovatieve bedrijven van de wereld staat slechts één Nederlands bedrijf: Philips. Overigens ook maar één internet bedrijf: Google. Europa blijft op het gebied van innovaties enorm achter bij Amerika en Azië. Slechts 20% van de innovaties komt uit Europa. Neelie Kroes nuanceert: Nederland doet het binnen Europa zo slecht nog niet. ‘We’ zijn op het gebied van innovaties tweede land in Europa en daar mogen we trots op zijn. In het algemeen moeten wij als Nederlanders meer durven: Be brave, be rebels. Een goede ondernemer faalt minstens één keer en als je niet gefaald hebt, heb je niet voldoende lef getoond, aldus Neelie Kroes.

Na de opening kun je kiezen om pitches van start-ups bij te wonen, deel te nemen aan ronde tafeldiscussies en presentaties te volgen over verschillende branches waarin start-ups actief zijn. . Ondanks de vele thema’s en verschillende soorten start-ups die zich presenteerden, zijn er een aantal ontwikkelingen die als rode draad door het evenement lopen. De belangrijkste delen wij graag.

Innovatieplannen_Innovation

1. Innoveren doe je samen

De belangrijkste drijvende kracht van innovatie zijn mensen. Innovatie in de 21e eeuw doe je door elkaars kracht te gebruiken. En om echt te kunnen innoveren is open innovatie nodig. Dit betekent cross-cultureel, cross-branches, cross-bedrijven en across industries. Grote bedrijven hebben start-ups nodig om up-to-date te blijven. Een 360 graden view is nodig omdat ergens op de spreekwoordelijke zolderkamer iemand werkt aan een alternatief dat jouw bedrijf onnodig maakt. Nieuwe innovaties komen vaak uit onverwachte hoek.Een mooi voorbeeld van een start-up die dit principe goed begrijpt is Wevolver, de winnaar in de categorie Health & Wellbeing. Volgens WeVolver heeft open innovatie een positieve impact op de zorg die hierdoor meer betaalbaar, innovatief en persoonlijk wordt. Wevolver faciliteert open innovatie voor technologie en gelooft in het principe dat door samenwerking betere ideeën en producten worden ontwikkeld. Wevolver biedt een platform waarop designers, engineers en uitvinders samenwerken aan open hardware projecten. De technologieën en blauwdrukken worden op dit platform gedeeld en besproken.

Innovatie door de 3D-printer
Door de komst van open source-technieken als 3D-printen kunnen mensen deze producten vervolgens zelf maken. De Wevolver-community werkt nu bijvoorbeeld aan een 3D-geprinte prothese. Normaal heeft een dergelijke prothese een kostprijs van minimaal 30.000 euro, door open ontwikkeling is deze te produceren voor 100 euro op een 3D-printer.

2. Duurzaamheid wordt merkbaarheid

Waar de meeste bedrijven zich nu nog richten op verduurzaming (goed doen voor mens en milieu) komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in mensrelaties. We moeten weer meer betekenis geven aan de producten en diensten die ontwikkeld worden, en het persoonlijk maken. Relevantie is hierbij key: geen one-size fits all, maar tailormade producten en diensten. Door inzicht te hebben in de context waarin een consument zich bevindt en producten of diensten te ontwikkelen die hier goed bij aansluiten word je als merk relevanter. Het gaat niet alleen meer om meetbaarheid, maar om merkbaarheid. Wat merkt de consument van jouw service of product? Duurzaamheid vertaalt zich in dit geval naar een duurzame, relevante relatie opbouwen met de consument of jouw klant.

3. Iteratieve en data-driven ontwikkeling

Start-ups zijn het voorbeeld van bedrijven die een idee uitwerken tot een product of dienst en deze snel in de markt zetten. Vaak is dit in de vorm van een minimum viable product dat zich verder ontwikkelt op basis van feedback en data. De huidige technologie stelt bedrijven in staat om op basis van gebruiksgegevens en daadwerkelijk gedrag beslissingen te nemen en aanpassingen door te voeren. Het effect van een aanpassing kan direct worden geobserveerd en indien dit niet het gewenste effect heeft weer terug worden gedraaid.

Laat je verrassen

Wat verder nog duidelijk werd is dat grote bedrijven start-ups nodig hebben om te kunnen innoveren en start-ups hebben grote bedrijven nodig om te kunnen bouwen aan hun onderneming. Kijk nu alvast 360 graden rond en laat je verrassen, zodat 2016 voor jou de boeken in gaat als een jaar van innovatie. Laat je inspireren door alle ‘jonge honden’ om je heen, stel je eigen kennis en data beschikbaar voor open innovatie, want dan sta jij volgend jaar misschien wel op het podium als innovator of the year.

FacebookTwitterLinkedIn