Artikelen

6.323 views

Wat ziet Nederland in de glazenbol van 2017?

Door Jesca Dembinski

2016 was een jaar vol grote gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van John Cruijff, de aanzienlijke medailleoogst tijdens de Olympische Spelen, de vluchtelingencrisis en de toenemende terreurdreiging. Wat zijn de voorspellingen voor 2017? Wij zochten uit wat Nederland verwacht van het komende jaar.

VR nog geen gemeengoed in 2017

Virtual reality is geen utopie meer. Met een gemakkelijk verkrijgbare VR-bril stap je zo een andere werkelijkheid binnen. Het VR-bedrijf Cerevo werkt zelfs aan VR-sandalen die via speciale trilmotoren gevoelens onder de voeten stimuleren. Hierdoor voelt het bijvoorbeeld alsof de gebruiker echt door de sneeuw loopt. Waar 2016 nog draaide om de introductie van virtual reality voor het grote publiek, staat 2017 nog meer in het teken van technologische verbeteringen. Zal minstens 10% van de Nederlanders in 2017 al een VR-bril hebben? Jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken dit vaker (63%) dan de oudere Nederlanders (39%).

Geen muur tussen Mexico en de Verenigde Staten

Op 20 januari neemt Donald Trump het stokje over van Barack Obama. Een van de verkiezingsbeloften van Trump is het bouwen van een muur op de grens van Mexico. Hiermee probeert hij immigratie vanuit Mexico naar de VS tegen te gaan. Twee derde van de Nederlanders (64%) verwacht dat het niet zo’n storm zal lopen. Zij denken dat de beloofde muur er het komende jaar niet komt.

Vrouwen hebben meer vertrouwen in Verstappen

Afgelopen jaar was hét jaar van Max Verstappen. Maakt hij het ook dit jaar waar? Wordt Verstappen in 2017 wereldkampioen Formule 1? Meer dan de helft (59%) verwacht dat deze vlieger niet opgaat. Daarnaast hebben vrouwen meer goede hoop dan mannen. Bijna de helft van de vrouwen (48%) verwacht dat Verstappen als wereldkampioen wordt betiteld in 2017, tegenover 34% van de mannen. Naast Formule 1 staat voor onze voetbalvrouwen het EK 2017 op de agenda. Hoe zullen zij het er dit jaar vanaf brengen? 45% van de Nederlanders verwacht dat de voetbalvrouwen de finale van het EK 2017 halen.

Meer weten over personderzoek?

Doormiddel van personderzoek krijg je relevante inzichten over hoe jouw doelgroep over een bepaald onderwerp, product of dienst denkt. Ben je op zoek naar goede, triggerende input om media-aandacht te generen of ben je benieuwd naar wat Ruigrok NetPanel voor je kan betekenen qua personderzoek? Neem gerust contact op met ons!

Over het onderzoek
Dit onderzoek is eind 2016 door Ruigrok NetPanel uitgevoerd onder NetPanel, het online onderzoekspanel van marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel. 1.092 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben verschillende stellingen over 2017 beoordeeld. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

 

FacebookTwitterLinkedIn