Artikelen

7.597 views

Online markt met grote kansen

Door Martijn van der Veen

Vorige week hielden wij samen met Bureauvijftig een kennissessie waarbij we inzoomden op het online gedrag van de 50-plussers en Babyboomers (63 tot 78 jaar). In 2019 is de helft van de volwassen bevolking 50 jaar of ouder. Dat is nogal een markt. Hoe raak je als ondernemer of marketeer online de juiste snaar bij deze groep?

Onderzoeksresultaten vertalen naar strategische inzet

Bureauvijftig ondersteunt bij het ontwikkelen en in de markt zetten van producten en diensten voor ouderen. De waardevolle inzichten die ze uit onderzoek halen vertalen ze naar strategische inzet. En onderzoek, daar weten wij dan weer alles van. Samen zijn we verantwoordelijk voor het Nationale 50plus Panel, het grootste onafhankelijke 50+ panel van Nederland. Het Nationale 50plus Panel doet onderzoek op verschillende gebieden zoals vakantie, gezondheid en vrije tijd maar ook computergebruik, politiek en media.

What’s happening online

Samen met ons eigen jaarlijkse What’s happening online-onderzoek geeft ons dit enorm veel inzicht in het gedrag van deze doelgroep. Een paar interessante feiten uit ons onderzoek op een rij.

Digital natives en digital immigrants

We kunnen de leeftijdsgroepen die we onderzoeken grofweg indelen in twee groepen. Enerzijds is er de groep die is opgegroeid met internet. Dit zijn de zogenaamde digital natives: de Digitieners en de Millenials. De digital immigrants daarentegen hebben ook nog het internetvrije tijdperk gekend: Generatie X en de Babyboomers.

95% van alle Babyboomers zit op internet

Maar liefst 94% gebruikt daarvoor een laptop en 67% een smartphone.

Zelf beslissen

Babyboomers houden van zelf beslissen en zelf dingen uitzoeken. Het gebruik van internet sluit daar goed bij aan. Ook gebruiken ze internet voor het onderhouden van sociale contacten en voor het regelen van overheidszaken.

Vier vijfde van Babyboomers aan de smartphone

81% van de Babyboomers heeft een smartphone. Die gebruiken ze uiteraard om te bellen, sms-en en whatsappen, maar ze doen er nog veel meer mee. Bijvoorbeeld e-mailen, informatie zoeken, nieuws lezen, bankzaken regelen, agenda bijhouden en routeplanning. In de toekomst zal het gebruik van deze toepassingen onder Babyboomers alleen maar verder groeien.

Ruim de helft van de Babyboomers kijkt tv, video en film via internet

57% van de Babyboomers kijkt tv, video of film via internet. Daar weer de helft van kijkt (onder andere) via YouTube. De meest populaire genres op YouTube onder Babyboomers zijn muziek, bloopers, tutorials en nieuws.

91% is lid van minimaal één online netwerk

Babyboomers maken vooral gebruik van Facebook en Whatsapp, maar ook Instagram stijgt in populariteit. Deze groep heeft dan de meeste interesse in natuur, reizen, hobby’s, sport en gezondheid.

89% koopt wel eens iets online

Babyboomers kopen vooral op pc en laptop, maar het kopen via mobiel is in opkomst. Dit gaat met name om kleding, boeken, games, muziek en films en vakantie. Er is op dit moment een sterke groei te zien in het online bestellen van avondeten en boodschappen, vooral bij de Millennials. We verwachten bij de volgende metingen te zien dat de Babyboomers hierin gaan volgen.

Grey Valley: startup-incubator voor de 50-plus-markt

De groep van 50-plussers en Babyboomers is een dus niet te onderschatten groep. Om ondernemers die zich richten op ouderen te helpen om hun diensten en producten snel en succesvol in de markt te lanceren heeft Bureauvijftig in samenwerking met Monuta Ontzorgt en Fundis Grey Valley geïnitieerd. Grey Valley is een startup-incubator annex kennisplatform dat ondernemers, marketeers en 50-plussers bij elkaar brengt.

Luister hier het interview op BNR met Floris Venneman van Bureauvijftig, over het initiatief van Grey Valley >>>

Startpagina.nl en de ‘Komt-u-maar-mevrouwtje’-masterclass

Na onze presentatie vertelde Leon Dekker van startpagina.nl aan de hand van een praktijkcase hoe startpagina.nl zijn pijlen al jaren succesvol richt op de doelgroep vanaf 45 jaar. De kennissessie werd afgesloten door Floris Venneman van Bureauvijftig. In een razend – grappig – tempo nam hij ons mee door de powerversie van zijn Masterclass ‘Komt-u-maar-mevrouwtje’, waarin hij vertelt hoe je klanten van boven de 50 boeit en bindt.

Nieuwsgierig?

Geïnteresseerd in de presentaties die tijdens de kennissessie zijn gebruikt? Stuur me een mail of geef me een belletje en ik zorg dat je ze krijgt. Wil jij ook online de juiste snaar raken bij Babyboomers? Wil je eens verder praten over de resultaten van ons jaarlijkse What’s happening online-onderzoek? Dat kan! Neem vrijblijvend contact met me op. De koffie staat bij ons altijd klaar.

 

FacebookTwitterLinkedIn