Artikelen

8.699 views

2021: Een jaar van meebewegen en blijven vertrouwen

Door Marit Klooster

Het afgelopen jaar was voor iedereen uitdagend en vol verrassingen. In deze blog blikt Marit Klooster kort terug op een uitdagend jaar en kijkt ze vooruit naar 2021. Wat zijn de lessen van 2020 en wat nemen we mee naar het nieuwe jaar?

Kansen blijven zien en benutten

Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat er ook altijd kansen zijn. Dat je die moet zien en maximaal moet benutten. Terugkijkend zie ik dat er natuurlijk ook bij ons projecten zijn gecancelled, maar dat we ook best wat projecten te danken hebben aan de coronacrisis. Onze bijdrage aan de ontwikkeling van CoronaMelder, het testen van pagina’s over corona op rijksoverheid.nl, onderzoek naar mobiliteit tijdens corona voor Toogethr, onderzoek voor Bureauvijftig over hoe 50-plussers omgaan met de beperkingen door het coronavirus, een commercial die in het pre-corona tijdperk was geschoten die we op houdbaarheid testten. Op dit moment testen we het dashboard coronavirus van de Rijksoverheid. Zo heeft corona ons zeker wat gekost, maar heeft het ons ook weer de nodige projecten gebracht. Deze mindset nemen we zeker mee naar 2021!

Online versus fysiek

Direct in maart hebben we de mogelijkheden van online kwalitatief onderzoek verder ontwikkeld. Dat deden we al, maar in lockdown-tijden is het the only way to go. We hebben geleerd dat heel veel onderwerpen zich prima lenen voor online veldwerk. Zo brengt online kwalitatief onderzoek twee grote voordelen met zich mee: geografische spreiding van respondenten plus het feit dat respondenten zich in hun eigen habitat bevinden op het moment van onderzoek.

Online kwalitatief onderzoek is een blijvertje in 2021 en daar zijn we heel blij mee. Maar zodra het kan gaan we ook zeker weer face-to-face onderzoek doen, als dat de beste oplossing is. Hetzelfde geldt voor meetings en workshops. Ik zal blij zijn als we weer de vrijheid hebben om te kiezen tussen online en face-to-face. We kunnen dan weer een scherpe keuze maken wanneer online meerwaarde heeft en wanneer het juist beter is om fysiek bij elkaar te komen.

Thuiswerken

Mijn persoonlijke leerpunt lag vooral op het punt van thuiswerken. Om eerlijk te zijn was ik daar altijd een beetje sceptisch over. Nu moesten we ineens volledig om. En tot mijn eigen verbazing wil ik zeker ook niet meer helemaal terug. Waar ik supertrots op ben, is het enorme arbeidsethos van onze medewerkers. Iedereen moest op zoek naar een nieuwe balans. Ik ben inmiddels overtuigd van de meerwaarde van thuiswerken.

Komend jaar gaan we zien waar de balans komt te liggen tussen thuiswerken en op kantoor werken. Ik denk dat de rol van kantoor gaat veranderen. Het zal meer een plek worden voor ontmoeting, creatievere processen en de overleggen die wat meer voeten in aarde hebben. Het thuiskantoor is echt een plek voor werk dat veel concentratie vereist, bijvoorbeeld als je een rapport moet schrijven of om te videobellen.

Wat de ideale mix wordt van naar kantoor gaan en thuiswerken? Tsja, als onderzoeksbureau vraag je dat natuurlijk ook aan je team. We hebben daarvoor het afgelopen jaar de Corona Medewerkers Monitor ontwikkeld. Die gaat niet alleen over thuiswerken en weer naar kantoor gaan, maar behandelt ook vragen als: hoe gaat het met je, waar loop je tegenaan en hoe kijk je naar de toekomst? De monitor gaat in op het eigen functioneren, persoonlijke ontwikkeling, maar ook op de toekomst van het bedrijf. Op onze site lees je er meer over.

Op naar een prachtig, gezond en inspiratievol 2021

Al met al ben ik tevreden met hoe we het jaar zijn doorgekomen. Met dank aan alle bestaande en nieuwe opdrachtgevers hebben we het jaar positief weten af te sluiten. Ik hoop dat we volgend jaar deze lijn door kunnen zetten. Het zal, zeker in Q1, nog best even spannend blijven, maar we weten inmiddels dat we hier met onze flexibiliteit, inzet, klantgerichtheid en gevoel voor avontuur heel goed mee om kunnen gaan. Als we meebewegen met de veranderingen die ons overkomen en vertrouwen blijven houden, komt het allemaal goed. Met die gedachte wil ik iedereen, onze opdrachtgevers, onze medewerkers en alle andere relaties, een prachtig, gezond en inspiratievol 2021 wensen.

FacebookTwitterLinkedIn