Artikelen

11.924 views

Een mooi 2019 vol relevante inzichten gewenst

Door Marit Klooster

Nog heel even en het jaar is weer ten einde. Traditiegetrouw een mooi moment om even terug te blikken naar wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en vooruit te kijken naar 2019.

Klanten helpen relevanter te worden voor hun klanten

Onze missie is om organisaties succesvoller te maken door relevante klantinzichten te leveren, waardoor zij op hun beurt weer relevanter kunnen worden voor hún klanten. Daar hebben we ons ook in 2018 weer voor ingezet. Niet alleen dankzij onze expertise en onze mensen, maar ook zeker dankzij het aangaan en onderhouden van duurzame partnerschappen zoals met Bureauvijftig, ING, UWV, Vezet en VodafoneZiggo.

Combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek? Logisch toch?

Eerder deze maand las ik een artikel in Clou, het vakblad voor de marketing research & digital analytics, over hoe kwalitatief en kwantitatief onderzoek elkaar versterken. Dat deed me weer even realiseren hoe vanzelfsprekend het voor ons is dat we beide vormen van onderzoek niet alleen aanbieden maar ook combineren. Soms echt in gecombineerde trajecten, soms in hybride trajecten maar vrijwel altijd door elke aanvraag en elke analyse vanuit beide invalshoeken te bekijken. Ik ben zelf van de ‘kwalitatieve tak’: ik ben altijd op zoek naar het waarom. Maar dat waarom wordt pas echt waardevol als je het in cijfers kunt vatten. Andersom geldt hetzelfde: cijfers verzamelen en daar dingen uit afleiden is te kort door de bocht. Vergeet niet dat mensen ook een mening hebben, een gevoel bij jouw merk. Daarom is synergie tussen kwalitatief en kwantitatief zo belangrijk. Je wilt niet alleen dat de conversie hoog is, je wilt ook optimaal aansluiten bij de beleving van je klant.

Een paar bijzondere projecten uitgelicht

We hebben weer een aantal extra mooie projecten uitgevoerd dit jaar. Zo hebben we dit jaar voor het eerst het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek uitgevoerd, in samenwerking met branchevereniging Koffie & Thee Nederland. Net als bij het Nationale Bieronderzoek – een onderzoek dat we sinds 2008 uitvoeren – geeft dit onderzoek relevante inzichten voor de branchevereniging zodat zij weten wat voor werk er aan de winkel is. Voor Simon Lévelt, een nieuwe klant, hebben we ook een mooi onderzoek mogen doen. Het is goed te zien dat zij met de opgedane inzichten aan de slag zijn gegaan en hoe het hen helpt hun doelstellingen efficiënter te bereiken. In opdracht van Koninklijke Vezet – één van Nederlands grootste groenteverwerkende bedrijven en marktleider op het gebied van vers gesneden groenten en fruit – hebben we een pilotonderzoek gedaan naar schapvernieuwing. Omdat het ging om een schap dat nog niet bestond, hebben we daarvoor Virtual Reality ingezet. Het had wat voeten in aarde, maar het gebruik van VR levert in sommige gevallen echt iets op dat met andere methoden niet lukt.

Mooie ontwikkelingen

Dit jaar hebben we het ISO-27001-certificaat aan onze andere drie ISO-certificaten toegevoegd. Zowel deelnemers aan onderzoek als onze klanten hebben recht op een goede omgang met hun privacy en vertrouwelijke informatie. Met deze informatiebeveiligingsnorm kunnen we daar goede invulling aan geven. Met Share-it hebben we een nieuwe manier gecreëerd om inzichten uit onderzoek op een nog aantrekkelijker wijze te delen met onze opdrachtgevers. Intern staan we op het punt om een kennisbank in gebruik te nemen waardoor we onze kennis beter borgen en het leven voor onszelf iets makkelijker maken. Ook hebben we dit jaar weer een aantal kennissessies georganiseerd. Intern deden we dat voor partners zoals bijvoorbeeld VodafoneZiggo. Openbaar organiseerden we kennissessies over onderwerpen als de impact van agile werken op onderzoek en het online gedrag van babyboomers. En met gepaste trots zag ik hoe de elfde editie van ons jaarlijkse What’s happening online-onderzoek het digitale levenslicht zag. In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over internet- en sociale mediagebruik.

Geweldige teamspirit

Dit jaar waren er in ons team wat wisselingen van de wacht. Vijf collega’s hebben afscheid genomen en zes nieuwe collega’s hebben we welkom geheten. Om pieken op te vangen en de continuïteit te waarborgen werken we met een vaste flexibele schil van freelancers, wat een heel fijn verlengstuk van ons team vormt. 2019 beginnen we met twee nieuwe collega’s – welkom Erik en Zoë! – en we hebben nog twee vacatures open staan. En wat ben ik trots op ons mooie team! Een club leuke, gedreven en betrokken collega’s die zich echt vastbijten in trajecten om zo onze klanten de relevante inzichten te geven om succesvoller te worden. En ook als een project eens wat lastiger is, dan bedenkt het team zelf wel een creatieve manier om het leuker te maken. Met elkaar, samen, zorgen we ervoor dat het goed gaat. Er wordt keihard gewerkt, maar er is altijd ruimte voor lol en om leuke dingen met elkaar te doen. Met de Champagnereis dit jaar als absoluut hoogtepunt.

En nu… op naar 2019!

In het nieuwe jaar blijven we het team uitbreiden. We zoeken op dit moment junior en medior kwantitatief marktonderzoekers en staan open voor een senior collega die ons kwalitatieve team komt versterken. Er staan weer kennissessies op het programma, waaronder een over retail. Natuurlijk staat de twaalfde editie van ons What’s happening online-onderzoek op de planning net als onze bijdrage(n) op het MIE 2019. En laten we vooral ons eigen ZomerEvent niet vergeten. Maar we innoveren er ook lekker op los. Zo zijn we bezig The Association Game door te ontwikkelen, zodat we nog meer impact kunnen maken, verdiepen we ons in nieuwe kwalitatieve en kwantitatieve technieken en blijven we op zoek naar nieuwe manieren om de consument te betrekken bij marktonderzoek. En waar ik op hoop is dat we niet alleen de samenwerking met onze partners kunnen uitbouwen maar dat we ook meer kunnen samenwerken met andere bureaus. Als we meer bij elkaar te rade gaan en onze krachten bundelen kunnen we elkaar zeker versterken. Voor nu wens ik iedereen fijne feestdagen met jullie dierbaren en een mooi 2019 vol relevante inzichten.

 

 

FacebookTwitterLinkedIn