Wie gelooft er tegenwoordig nog in merken die zichzelf aanprijzen? ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’ is wel heel erg 1990. Het gaat tegenwoordig om sterren, aanbevelingen en andere vormen van aandacht van bekenden en onbekenden zoals journalisten en bloggers. Een PR-onderzoek kan een organisatie helpen op een andere, waardevollere manier zijn product, dienst, initiatief of een maatschappelijk onderwerp onder de aandacht te brengen.
Waarom PR-onderzoek?
Een PR-onderzoek vertelt hoe ‘de Nederlander’, of een specifieke groep Nederlanders zoals ‘weggebruikers’ of ‘frisdrankdrinkers’, tegen een bepaald onderwerp aankijkt. Het kan worden ingezet om publiciteit te genereren voor een product, een merk of iets dat in de samenleving leeft, door anderen over jou te laten schrijven. Dit is een gezamenlijk proces tussen het marktonderzoeksbureau, de klant en een PR- of communicatiebureau. Wat het oplevert is free publicity.
Ter illustratie: het Nationale Bieronderzoek
Sinds 2008 voeren wij het Nationaal Bieronderzoek uit in opdracht van de Nederlandse Brouwers. We doen dit jaarlijks met online kwantitatief onderzoek waarin we onderzoeken hoe Nederlanders bier waarderen. Wij focussen ons op de haakjes om media-aandacht te genereren. De vragenlijst bevat een aantal vaste trendvragen gecombineerd met nieuwe vragen die inspelen op de actualiteit rondom bier. Inzichten uit het onderzoek bieden input voor persberichten. Het PR-bureau van de Nederlandse Brouwers schrijft een persbericht op basis van het onderzoek, wat ze onder relaties, persdiensten en andere partijen verspreiden, eventueel in combinatie met ondersteunend materiaal zoals een infographic of een filmpje. Dan is het afwachten welke journalisten, kranten, vakbladen en websites het persbericht oppakken.
‘Gratis’ aandacht voor jouw merk of organisatie
Juriaan Vergouw, als senior communicatie adviseur bij Omnicom PR Group NL betrokken bij het Nationaal Bieronderzoek, over de impact van PR-onderzoek: ‘Doordat anderen, voor de einddoelgroep invloedrijke personen en kanalen, hierover berichten ontstaat een geloofwaardigere vorm van communicatie. Het is het verschil tussen zelf iets zenden en aanprijzen (reclame) en anderen die jou aanbevelen (PR). Vaak wordt op sociale media verder over het onderwerp in kwestie gesproken, wat een fijne spin off is. Dit samenspel van media vergroot het bereik van een mediabenadering aanzienlijk.’
Meer kennis over de markt
Nederlandse Brouwers is een vereniging die de belangen van zo’n 90% van de Nederlandse bierbrouwers behartigt. Publiciteit genereren voor hun leden is niet hun enige belang; ook inzicht in het consumptiegedrag – van in dit geval bier – is voor hun leden van belang. Op basis van deze kennis van de markt kunnen bepaalde beslissingen worden genomen of campagnes worden ingericht. Sommige vragen zijn dan ook voor intern gebruik en worden niet in de externe rapportage meegenomen.
PR-onderzoek kan in elke branche van waarde zijn
Natuurlijk is bier een dankbaar onderwerp. Iedereen heeft er wel een mening over, en het is een onderwerp waar het hele jaar door over wordt geschreven. Maar we hebben ook PR-onderzoek gedaan voor bijvoorbeeld de Nederlandse vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen, Koffie en Thee Nederland, Startpagina, Marktplaats, Robeco en Bloemenbureau Holland. Als je doel is om publiciteit te genereren en aandacht te vragen op een andere manier dan met een reclamecampagne, kan PR-onderzoek in elke branche van waarde zijn.
Nieuwsgierig?
Ben je benieuwd wat PR-onderzoek voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op. De koffie staat klaar.