Razendsnel en onderzoek gaan niet altijd hand in hand. Om toch op korte termijn inzicht te krijgen of een idee levensvatbaar is, hebben we Pitstop ontwikkeld. Ontwerpbureau Berends | Sebastiaan testte op deze manier hun idee voor een interactieve fietsenstalling.
Interactieve fietsenstalling
Ergens in het land staat een fietsenstalling met twee niveaus. De stalling op laag -2 wordt op dit moment slecht benut. Dit komt omdat het verder weg is. Bovendien is het vanwege de veiligheid niet toegestaan om te fietsen in de fietsenstalling, dus fietsers moeten lopend naar laag -2. Om te ontdekken hoe met een creatieve, onorthodoxe aanpak fietsen in de stalling toch mogelijk – en veilig – wordt, en de tweede laag beter bereikbaar wordt per fiets, zetten de gemeente, NS en ProRail een vraag uit. Zo konden verschillende ontwerpbureaus hun ideeën pitchen. Ferdinand Sebastiaan en Boudewijn Berends van ontwerpbureau Berends | Sebastiaan bedachten een interactieve fietsenstalling. Als een van de kanshebbers werden zij gevraagd hun idee te pitchen. Om die pitch te versterken, schakelden ze onze hulp in.
Pitstop
Dé manier om je idee, product of dienst beter aan te laten sluiten op je doelgroep is door onderzoek te doen. Soms moet dat snel en is het budget beperkt. Voor dit soort situaties hebben wij Pitstop ontwikkeld. Onder dat label Pitstop bieden wij verschillende typen onderzoek aan, waarmee we snel en betrouwbaar inzichten ophalen zonder in te leveren op kwaliteit. Deze methode bleek heel geschikt voor het testen van het interactieve ontwerp dat Berends | Sebastiaan had bedacht voor deze fietsenstalling. We legden het concept voor aan de doelgroep: fietsers van 16 jaar en ouder. Het concept voor de interactieve fietsenstalling bestond uit drie onderdelen. Een interactieve vloer die oplicht zodat je kan zien wie er aan komt. En geprojecteerde informatie op de vloer over het aantal vrije plekken en de loopafstand tot aan het station. We legden de respondenten een tekstuele beschrijving en foto’s van de drie ideeën voor. Vervolgens vroegen we wat ze van deze ideeën vonden, welke onderdelen ze goed of minder goed vonden en welke verbeterpunten ze zagen.
Razendsnel inzicht
Met Pitstop kregen Ferdinand en Boudewijn snel – cijfermatig – inzicht in hoe de fietsers dachten over hun idee voor de interactieve fietsenstalling. Zo konden ze hun concept vervolgens beter laten aansluiten op de wensen en behoeften van de fietser. En konden ze de jury overtuigen van de slagingskans van hun idee. Dit hele proces, van idee tot vragenlijsten opstellen, en van het voorleggen aan de deelnemers tot het ophalen van de resultaten, bestreek een week. Dit was de tijd die Ferdinand en Boudewijn hadden voor ze hun idee moesten pitchen bij stakeholders van de gemeente, ProRail en de NS. Snel schakelen en meedenken was hierbij essentieel. Zij zijn dan ook heel tevreden over onze samenwerking: ‘De samenwerking met Ruigrok NetPanel is voor ons als ontwerpers niet alleen een manier om ons werk te toetsen, maar ook om het ontwerpproces verder te brengen. Het onderzoek draagt bij aan het eindresultaat, dit is een win-win-situatie voor iedereen. Met als uiteindelijke doel een ontwerp dat de gewenste oplossing biedt en met plezier gebruikt wordt.’
Waardering voor de snelheid
Het idee is zeer enthousiast ontvangen door de stakeholders. Het feit dat de potentie van het idee en de wensen en behoeften van de doelgroep al waren onderzocht, werd als zeer positief ervaren. Of de interactieve fietsenstalling er werkelijk gaat komen, is nog een vraag. De beslissing is nog niet gevallen, maar wij hebben goede hoop.