Artikelen

11.352 views

Op retail safari in het land van bezorgservices

Door Jeroen Spetter

Into the jungle

Afgelopen donderdag ging ik op ‘Retail Safari‘ en heb ik mij laten rondleiden in de “jungle” van de bezorgservices. Dit keer stond de safari namelijk in het teken van retail en logistiek. We begonnen op het Hembrugterrein, wat een aanrader is om eens te gaan kijken. Het is een oud-militair terrein waar nu veel leuke horeca en bedrijven huizen. In Lab 44 kregen we een inspirerende presentatie over stadslogistiek door Mick Walvisch en Laurens Tuinhout van EVAnet. Het idee achter deze startup is dat het niet efficiënt en duurzaam is dat postbezorgers van verschillende bedrijven elke dag in heel Nederland, wijk in wijk uit, rijden om pakketjes te bezorgen. Centrale posthubs op busstations werken volgens de ondernemers veel beter. Zo kun je je eigen pakketje onderweg gewoon meenemen door met een code je pakket uit de kluis te halen.

100 miljoen pakketten

Vervolgens gaf Oscar Diele een presentatie over de razendsnelle ontwikkeling van Flinders Design en brachten we een bezoek aan hun showroom en distributiecentrum, waar Flinders onderhand al weer uitgegroeid is. Tijdens onze ontdekkingstocht mocht een glimp van de “big five” onder de pakketbezorgers natuurlijk niet ontbreken. De tourbus reedt door naar het distributiecentrum van DHL in Amsterdam, waar Arthur Reijnders voor ons inzichtelijk maakte wat er allemaal voor nodig is om jaarlijks 100 miljoen pakketten (!) te kunnen bezorgen (zie filmpje). Een heerlijk diner op het REM-eiland was de perfecte afsluiter voor deze enerverende expeditie.

Booming bezorgbusiness

Ik vond het best bizar om met eigen ogen te zien hoe enorm booming de bezorgbusiness is. De constante stroom van pakketten blijft maar toenemen en dagen als Black Friday en Cyber Monday zorgen ervoor dat postdiensten de vraag bijna niet aan kunnen. Ik geloof heel erg in initiatieven die het concept ‘bezorgen’ op een andere, meer duurzame manier benaderen, want niemand is gebaat bij dichtslibbende en vervuilde steden. Maar ik denk persoonlijk dat ook een groot deel van het probleem bij de consument zelf ligt. Uit ons What’s Happening Online onderzoek blijkt dat consumenten niet bereid zijn om te betalen voor bezorgkosten en kosten voor retourneren. De drempel van online bestellen is daardoor zo laag geworden (o.a. door gratis bezorgen en kosteloos retourneren), dat er een gigantische besteldrift is ontstaan.

Onnodig heen en weer

Bovendien gaan er heel wat artikelen onnodig heen en weer tussen klant en aanbieder, doordat ze niet passen of toch niet aan de verwachtingen voldoen. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven waardoor het onnodige heen- en weersturen van producten tot een minimum gebracht kunnen worden. Een paar voorbeelden zijn:

  • Fit finder: op basis van lengte, gewicht en vragen over hoe los of strak je iets wilt dragen, word je geholpen de juiste maat te kiezen (dit wordt al door o.a. Wehkamp gebruikt).
  • Nike fit-functie: Nike meet door middel van AR jouw schoenmaat. Zodat je zeker weet of een schoen je past of niet (lees er hier meer over).
  • Sommige webshops tonen verschillende modellen (in omvang en lengte), zodat je beter kunt inschatten of de kleding bij je past.

Misschien moeten we ons allemaal wat vaker afvragen: Heb ik dit nu écht nodig of kan ik makkelijk zonder?

FacebookTwitterLinkedIn