In september presenteerde onze collega Jeroen Spetter zijn idee ‘The Association Game’ op het Esomar Congress, tijdens de Young Esomar Society Challenge (kijk de presentatie hier terug). Na de vele positieve reacties op het idee wordt komende tijd de hand gelegd aan een eerste prototype van de game. Jeroen en Hans houden je via hun blog regelmatig op de hoogte van de vorderingen en uitdagingen die zij ervaren tijdens het ontwikkelen van The Association Game.
A new game is born!
De afgelopen twee maanden hebben we samen met ontwikkelaar Carlos van der Putten het concept van The Association Game uitgewerkt. Het doel was om een eerste werkende versie, een minimum viable product, te ontwikkelen waarmee we vervolgens de game kunnen gaan testen op gebruiksvriendelijkheid, validiteit en betrouwbaarheid. Ook al is het maar een begin, het is heel erg leuk om nu te kunnen zeggen dat The Association Game geboren is!
Spelen, waarom ook alweer?
The Association Game is ontstaan vanuit het idee dat spelen waardevol kan zijn. Dit idee is niet nieuw. De beroemde Nederlandse historicus Johan Huizinga schreef aan het begin van de 20e eeuw al over de waarde van spelen in de ontwikkeling van culturen. Hij was van mening dat alles wat we als cultuur beschouwen, voortkomt uit spel. Spel is dus eigenlijk een vorm van culturele ontwikkeling.
Dat spel ook waardevol kan zijn voor marktonderzoek is evident. Door mensen te laten spelen, wordt marktonderzoek niet alleen veel leuker voor deelnemers maar ook interessanter voor ons onderzoekers. Het stimuleert namelijk het systeem 1 denken. Volgens de theorie van Kahneman heeft ieder mens twee type systemen waar vanuit men acteert:
- Systeem 1 werkt automatisch en snel op basis van indrukken, ingevingen, intenties en gevoelens (het intuïtieve).
- Systeem 2 zorgt voor bewuste aandacht voor mentale inspanning (het rationele).
(bron: http://bit.ly/2BWzti2)
Systeem 1 denken is dus een intuïtieve manier van denken. Dit is zeer waardevolle informatie als we willen weten wat de eerste associaties zijn die men bij een merk, product of onderwerp heeft.
Balans tussen motivatie en kunde
Eén van de uitdagingen tijdens de ontwikkeling van The Association Game is om een goede balans te vinden tussen motivatie en kunde. Volgens het Fogg Behavior Model is het gedrag van mensen gebaseerd op 3 factoren: motivatie, kunde en een ‘trigger’ oftewel een stimulerend signaal. Om mensen een handeling te laten uitvoeren (zoals de handelingen in het spel The Association Game) moeten deze factoren aanwezig zijn en in balans zijn met elkaar. Voor ons is het daarom een uitdaging om de game zo te maken dat men het leuk vindt om te spelen (motivatie) en tegelijkertijd in staat is om de keuzes te maken die men wil maken (kunde), oftewel de associaties selecteren die men bij het merk/product/onderwerp vindt passen.
(bron: http://www.behaviormodel.org/)
Het vervolg
Op basis van een aantal eerste test-runs met collega marktonderzoekers hebben we al veel waardevolle feedback kunnen verzamelen om de game te optimaliseren. Momenteel zijn we bezig met een aantal aanpassingen die bijdragen aan de balans tussen ‘motivatie’ en ‘kunde’.
Begin volgend jaar gaan we de game testen onder respondenten op gebruiksvriendelijkheid, validiteit en betrouwbaarheid. Rond die tijd geven we graag weer een update over de stand van zaken.
Voor nu alvast fijne feestdagen en een speels 2018!
Vragen of interesse? Neem contact op met Hans of Jeroen. Zij vertellen je er graag meer over!