Vorige maand presenteerde onze collega Jeroen Spetter zijn idee ‘The Association Game’ op het Esomar Congress, tijdens de Young Esomar Society Challenge (kijk de presentatie hier terug). Na de vele positieve reacties op het congres, wordt komende tijd de hand gelegd aan een eerste prototype van de game. Jeroen en Hans houden je via hun blog regelmatig op de hoogte van de vorderingen en uitdagingen die zij ervaren tijdens het ontwikkelen van The Association Game.
Wat is The Association Game?
The Association Game is een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken binnen marktonderzoek vandaag de dag: Hoe houden we onderzoek leuk voor deelnemers? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat traditionele vragenlijsten (matrix-structuur) demotiveren. Het is daarom aan ons als marktonderzoekers om nieuwe manieren te vinden om onderzoek interessant en leuk te maken voor deelnemers. Uiteindelijk komt dit namelijk de kwaliteit van de onderzoeksresultaten ten goede en sla je dus twee vliegen in één klap!
De video game speelt zich af in een luchtballon waarvan de brandstof op raakt. De speler (lees: deelnemer) moet tijdens deze spannende vaart voorkomen dat de ballon neerstort, door de ballon langs objecten zoals bomen of flatgebouwen te manoeuvreren. Dit kan de speler doen door zandzakken van de ballon af te gooien of door extra ballonnen toe te voegen. In beide gevallen gaat de ballon een stukje omhoog.
Hoe werkt het?
Het spel staat in het teken van het merk van de opdrachtgever. Op de zandzakken en ballonnen staan associaties. Het is aan de speler om de associaties te selecteren die hij of zij het beste vindt passen bij het merk waar het onderzoek over gaat. De associaties op de zandzakken worden van tevoren vastgesteld in samenspraak met de opdrachtgever van het onderzoek. Spelers voegen hun zelf bedachte associaties toe in de vorm van nieuwe ballonnen.
En wat levert het op?
De uitkomsten van het onderzoek worden gevisualiseerd in een associatienetwerk waarin de sterkte van de associaties en de verbanden tussen associaties zijn afgebeeld. Hierdoor kan een opdrachtgever in één oogopslag zien hoe consumenten het merk ervaren. Naast merkonderzoek kan de game ingezet worden voor elk ander soort onderzoek waarbij de beleving of ervaring van mensen centraal staat.
In ontwikkeling
Na de succesvolle presentatie van de game op het Esomar Congres, waardoor de interesse van verschillende bedrijven is gewekt, is het nu tijd om de game daadwerkelijk tot leven te laten komen. Game-ontwikkelaar Carlos van der Putten bouwt voor ons de komende maanden aan een prototype, waardoor we een eerste werkende versie hebben. Om de toegevoegde waarde van The Association Game aan te tonen, testen we de game vervolgens op betrouwbaarheid en validiteit. Maar natuurlijk ook op gebruiksvriendelijkheid en beleving. Dit doen we door de tool zowel op kwantitatieve- als kwalitatieve wijze te onderzoeken. Hierdoor kunnen we verbeterpunten lokaliseren om de game nog beter te maken. We houden je via onze blog graag op de hoogte van dit ambitieuze project.
Vragen of interesse? Neem contact op met Hans of Jeroen. Zij vertellen je er graag meer over!