Onze manier van werken is flink veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus. Hoewel thuiswerken nog steeds het advies is, is er langzaamaan wel iets meer mogelijk. In deze blog vertelt Barbara Tan hoe zij de afgelopen maanden heeft ervaren en hoe ze denkt dat de toekomst van werken eruit gaat zien.
Sprong in het diepe
Het gedwongen thuiswerken dat half maart ineens op ons afkwam, is in mijn beleving een groot experiment geweest. Als je het op die manier vooraf op had moeten zetten, was dat nooit gelukt, maar nu stonden we voor een voldongen feit. Zeker voor ons team was het best een sprong in het diepe. We waren helemaal niet zo van het thuiswerken, we zijn een hecht team en vonden het juist fijn, zo met z’n allen op kantoor. In dat opzicht liepen we misschien een klein beetje achter. Maar goed, toen het moest, was iedereen verrast hoe snel we er met z’n allen aan gewend waren. Technisch gezien verliep het eigenlijk op rolletjes en het enthousiasme dat er was in het team om er iets van te maken, daar ben ik best trots op. En toegegeven, er zitten ook best wat voordelen aan het thuiswerken.
Eilandje
Inmiddels is de situatie alweer wat veranderd. Er mag iets meer en met de juiste maatregelen kunnen we ook zo nu en dan weer naar kantoor. Het feit dat we elkaar weer eens echt zien en spreken, is fijn. Zo’n spontaan praatje bij de koffiemachine is waardevol. Toch brengt ook deze tijd weer uitdagingen met zich mee. Hoe bepaal je wie wanneer naar kantoor komt? Laat je dat mensen zelf bepalen of stuur je daar actief op? Als je niet oppast, heb je ineens een extra planning erbij en daar zit niemand op te wachten. Maar ook de combinatie van online en offline samenwerken, vraagt om extra nadenken. Als je een overleg hebt met drie collega’s, waarvan er twee op kantoor zitten en een thuis, zijn de twee op kantoor snel geneigd bij elkaar te gaan zitten, voor één beeldscherm. Ik voel me dan als thuiszitter toch een beetje op een eilandje zitten. Dan is het beter om iedereen online van achter zijn of haar eigen beeldscherm te laten deelnemen. Dat soort nieuwe dingen ontdek je nu, in deze fase.
Hybride lol maken
Je merkt ook dat we een beetje ‘online-moe’ zijn. De mensen die op een dag naar kantoor komen, spreken elkaar altijd wel even live. Dan hoef je niet zo nodig de rest van de dag ook nog eens online coffeebreaks te houden of weer een digitale borrel bij te wonen. Als managementteam is het dan wel zaak om te zorgen dat iedereen betrokken blijft. Onze funmanager – een jaarlijks wisselende rol die een van de collega’s op zich neemt – staat ook voor een uitdagende taak; hoe zorg je ervoor dat we ook op een hybride manier het sociale contact goed houden?
Een wereld te ontdekken
Ik geloof niet dat we ooit weer honderd procent naar kantoor teruggaan. Wat mij betreft is de toekomst van het werken flexibel, niet alleen qua tijd – daarin waren we al heel flexibel – maar ook qua locatie. Het lijkt me heel leuk om de mogelijkheden van het hybride werken te ontdekken, ik denk dat we de grens daarvan nog lang niet bereikt hebben. De rol van het kantoor verandert, van dé plek waar productie gedraaid wordt, wordt het meer een ontmoetingsplek, een plek om de bedrijfscultuur in stand te houden en waar collega’s even bij elkaar kunnen zijn. Kantoor wordt meer en meer een plek voor brainstormsessies, overleg waarbij je elkaar even in de ogen wilt kijken, maar ook in het geval van opleidingen en trainingen geeft een fysieke bijeenkomst op z’n tijd weer een andere dynamiek. Thuis is een goede plek voor werkzaamheden waar weinig overleg nodig is, waar focus voor nodig is, voor een-op-een-overleggen.
Een inspirerende en stimulerende werkomgeving, maar dan hybride
Al die aanpassingen vragen nogal wat, van ons als managementteam, maar ook van onze mensen. Ik vind het heel belangrijk om onze medewerkers daarbij te betrekken. Wat speelt er, wat missen ze, wat zijn hun ideeën over de toekomst? Dat is voor iedereen anders en vraagt om maatwerk, meer dan ooit. De Corona Medewerkers Monitor die we onder onze mensen hebben gehouden, heeft ons waardevolle input gegeven. Maar wat werkte in de beginperiode van de coronacrisis, werkt nu misschien niet meer, of anders. Het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Werkplezier vraagt om een inspirerende en stimulerende werkomgeving. Die werkomgeving zal hybride worden, aan ons de schone taak om het inspirerend en stimulerend te houden.
Onderzoek onder werkend Nederland
Als rasechte onderzoekers wilden we natuurlijk weten hoe we het doen ten opzichte van de rest van Nederland. Daarom hebben we onderzoek onder werkend Nederland gedaan. Wat vinden ze van thuiswerken, van het werken op locatie, de maatregelen daar en hoe denken ze over de toekomst? De resultaten waren op grote lijnen vergelijkbaar met die van het onderzoek binnen ons eigen team. Blijkbaar staan meer organisaties voor dezelfde uitdagingen en dat bevestigd zien is fijn. Benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek? Download de rapportage hier.