Artikelen

7.870 views

Zo hou je ook in coronatijden vinger aan de pols bij je team

Door Barbara Tan

De afgelopen maanden brachten aardig wat uitdagingen met zich mee. Voor iedereen, zowel zakelijk als privé. Als organisatie wil je, zeker in deze tijden, graag een vinger aan de pols houden bij je medewerkers. Barbara Tan, onze managing partner en verantwoordelijk voor HR en Finance, vertelt hoe we dat bij Ruigrok NetPanel hebben ingevuld en hoe ook andere organisaties onze ervaring nu in kunnen zetten.

Behoefte aan contact groter dan ooit

Mensen maken het werk, zij zijn het allerbelangrijkst. Dat is altijd al zo, maar dat merken we nu des te meer. De Rockies – zoals wij onszelf noemen – vormen een heel hecht team en de afstand valt ons zwaar. De behoefte aan contact, die nu groter is dan ooit, proberen we in te vullen met digitale oplossingen. We hadden al een Whatsappgroep, maar daar is de afgelopen tijd van alles bijgekomen: de online dagstart, spontane digitale koffiebreaks, een online bierproeverij en ga zo maar door. Ook vanuit het management hebben we aardig ons best gedaan. Zo hebben we de maandelijkse ‘live’ lunchbingo, die we al deden met een echt bingosetje van mijn zoon, omgevormd tot een wekelijkse online lunchbingo. Bij de vijf mensen die uit de bingo rollen bezorgen we een lekkere thuislunch waar ze – gezamenlijk, in een online meeting – van kunnen genieten. Zo krijgen collega’s ook de gelegenheid even in een kleiner clubje met elkaar bij te praten.

Roadtrip

Half mei hebben we als management een roadtrip langs alle collega’s gedaan. Twee aan twee – geheel coronaproof – zijn we bij alle collega’s langsgegaan om ze iets leuks te brengen en om ze weer even in levenden lijve te zien. Want ondanks het goede digitale contact mis je toch het praatje bij het koffieapparaat.

De Corona Medewerkers Monitor

De roadtrip was een mooie manier om een beter gevoel te krijgen over hoe het nu werkelijk gaat met ons team. Helaas waren onze bezoekjes maar kort en op gepaste afstand. Wat doe je dan als onderzoeksbureau? Je doet een onderzoek! Nu deden we elk jaar al een onderzoek naar de medewerkerstevredenheid, maar deze periode vroeg om een aangepaste versie. Zo ontstond de Corona Medewerkers Monitor. We stelden onze mensen vragen als: hoe gaat het met je, waar loop je tegenaan, wat zijn de goede kanten van deze situatie, maar ook: hoe kijk je naar de toekomst, op het gebied van eigen functioneren, persoonlijke ontwikkeling, maar ook over de toekomst van het bedrijf. Tenslotte stelden we nog een aantal vragen over het functioneren van het management gedurende deze periode.

Laagdrempelig en anoniem

Omdat het onderzoek heel laagdrempelig en anoniem was, heeft het ons een goed objectief beeld gegeven. Sommige dingen wisten we al wel, maar het is fijn om het op deze manier bevestigd te zien. Uiteraard hebben we ook een aantal nieuwe dingen ontdekt. De resultaten hebben we met alle collega’s gedeeld tijdens een online meeting. Daarnaast hebben we in kleinere groepjes online workshops gedaan om na te praten. Zo konden medewerkers toelichting geven en vertellen wat hun opvallendste bevindingen waren.

Nieuwe routekaart

Voor ons is dit een hele waardevolle manier geweest om te peilen hoe de vlag erbij hangt binnen onze organisatie. Het heeft ons geholpen met de invulling van het verdere protocol gedurende deze tijd en de routekaart voor de komende maanden. Want met de versoepeling zijn ook nieuwe vragen opgedoken. We moeten nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken, maar wat is ‘zoveel mogelijk’? We mogen alleen met het OV reizen als dat noodzakelijk is, maar wanneer is iets noodzakelijk? Deze hele situatie is nieuw, voor ons maar ook voor de medewerkers. Door iedereen mee te laten denken, kom je als organisatie een stuk verder. En dat wordt enorm gewaardeerd, merk ik.

Zelf ook aan de slag met de Corona Medewerkers Monitor?

Omdat het ons zoveel goede input heeft gegeven, hebben we deze speciale variant van het medewerkersonderzoek doorontwikkeld naar iets wat ook voor andere organisaties waardevol is. De Corona Medewerkers Monitor gaat verder dan alleen het monitoren van medewerkerstevredenheid, het laat zien hoe het nu met je medewerkers gaat, geeft zicht op de effectiviteit van je maatregelen, geeft inzicht in het functioneren van medewerkers én managementlagen, vertelt je hoe je medewerkers naar de toekomst van je bedrijf kijken en biedt concrete handvatten voor een verbeterde bedrijfsvoering in coronatijden. Dat waardevolle inzicht in je bedrijfsvoering gun ik iedereen. Meer weten over de Corona Medewerkers Monitor? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik vertel je graag meer!

Meer weten over de Corona Medewerkers Monitor? Klik hier!

FacebookTwitterLinkedIn