close
Nieuws
10 juli 2025
Xiao-Mei Huang

5 killer tips van onze facilitators

5 tips voor betere workshops – uit de praktijk van Ruigrok
Wat gebeurt er als je drie ervaren onderzoekers op pad stuurt om nóg beter te worden in het begeleiden van workshops? Dan krijg je inzichten die zonde zijn om voor jezelf te houden. Xiao, Zoë en Hans volgden onlangs de opleiding Creative Facilitation bij de DesignThinkers Academy. Een intensieve training waarin je niet alleen leert wat een goede facilitator doet, maar vooral ook hoe je dat doet. Met veel ruimte voor oefenen, reflectie en natuurlijk… Post-its!

Waarom wij dit belangrijk vinden

Bij Ruigrok geloven we dat goed onderzoek pas écht impact maakt als je het samen met je team tot leven brengt. Daarom bieden we naast onderzoek ook adviesdiensten aan. Denk aan onze Data & Insights Kickstart, Focussessies, en de What’s Next Workshop. In al die sessies spelen faciliteren en het begeleiden van groepen een belangrijke rol. Ook in ons InnovatieLab komt die vaardigheid steeds vaker van pas: bijvoorbeeld bij het scherp krijgen van een AI-vraagstuk of het opzetten van een experiment.

Oftewel: hoe beter wij worden in faciliteren, hoe meer waarde we kunnen toevoegen aan ons werk en aan dat van onze opdrachtgevers.

Wat leer je bij Creative Facilitation?

De training bij DesignThinkers is een combinatie van theorie en heel veel praktijk. Je leert onder andere hoe je creatieve groepsprocessen begeleidt, hoe je werkt met verschillende energielevels in een groep en hoe je deelnemers écht meeneemt in een proces. Of het nu gaat om brainstormen, keuzes maken of feedback ophalen; je ontwikkelt je eigen stijl als facilitator en krijgt een goed gevulde toolkit mee.

De 5 grootste eye-openers

Hieronder de vijf tips die Xiao, Zoë en Hans het meest zijn bijgebleven, en die jij zelf ook direct kunt toepassen als je met groepen werkt:

1. Gebruik de ruimte als creatief gereedschap

  • De ruimte waarin je werkt beïnvloedt hoe mensen denken en voelen.
  • Zet mensen letterlijk in beweging: staand brainstormen, lopen naar een muur om te stemmen, werken in hoeken per thema.
  • Laat ideeën “rondzwerven” op muren of tafels: zorg dat alles zichtbaar blijft.
  • Let op waar jij als facilitator staat. Buiten de groep, voor de groep, binnen de groep? Het heeft allemaal effect op de dynamiek.

2. Faciliteer het proces, niet de inhoud

  • Jij hoeft niet de expert te zijn op het inhoudelijke vraagstuk.
  • Jij bent de gids van het proces.
  • Let op groepsenergie, fasering (Double Diamond) en timing.
  • Help deelnemers hun eigen kennis en ideeën boven tafel te krijgen.
  • Zorg voor een goede balans tussen divergentie (breed denken) en convergentie (focus aanbrengen).

3. Laat het niet aan het toeval over

  • Een goede facilitator bereidt alles tot in de puntjes voor, maar durft los te laten in het moment.
  • Ken je sessiedoel, tijdsblokken, oefeningen en materiaal door en door.
  • Bedenk ook “wat als het anders loopt?”: een energizer paraat, een werkvorm kunnen overslaan of inkorten.
  • Vertrouw op het proces én op je improvisatievermogen.

4. Creëer een veilige plek voor creativiteit

  • Stel duidelijke gedragsregels (bijv. alles mag gezegd worden, geen oordeel tijdens ideatie).
  • Begin met een luchtige mindsetter of energizer om spanning te breken.
  • Gebruik bijvoorbeeld de volgende mindsetters: “Yes, and…”, de Duck of iets fysieks zoals 1–2–3 clap/stamp/turn.

5. Energie = alles

  • Jouw energie is besmettelijk. Als jij enthousiast en gefocust bent, volgen deelnemers vanzelf.
  • Gebruik lichaamsenergie, stemgebruik, humor en afwisseling.
  • Zet achtergrondmuziek aan tijdens werkblokken (Laat bijvoorbeeld bij de introductie je groep zelf een playlist opstellen door hun favoriete nummer te laten benoemen)
  • Gebruik actieve werkvormen en energizers zodra je energie voelt zakken.
  • Sluit af met reflectie of een inspirerende oefening (zoals “what surprised you today?”).

Of je nu een workshop begeleidt, een klant meeneemt in een strategie of met je team nieuwe ideeën wil ontwikkelen: goed faciliteren maakt het verschil. En bij Ruigrok investeren we daar graag in. Want goede inzichten zijn het begin, maar het echte werk begint daarna. Meer lezen over onze ervaringen met het faciliteren van workshops? Kijk dan eens naar onze case met Zwitserleven.

Ook een keer sparren over een workshop of sessie die je wilt organiseren? Neem contact op, we denken graag mee.

portret Xiao-Mei Huang

Xiao-Mei Huang

Als kwalitatief onderzoeker ben ik gedreven door een diepe nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt. Tijdens mijn studie aan de TU Delft tot interactieontwerper ontdekte ik mijn passie voor het verhaal van de gebruiker en consument, wat mij in de productontwikkelingsfase dreef. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als service designer, waar ik mij niet alleen in de behoeften van consumenten verdiepte, maar ook in die van stakeholders en bedrijfsprocessen. Ik geniet ervan om vragen te stellen en diepgaand onderzoek te doen, altijd op zoek naar het ‘waarom’ achter menselijk gedrag.

Om al deze inzichten te verbinden, geef ik graag workshops waarin ik samen met stakeholders brainstorm over volgende stappen en hoe we optimaal kunnen inspelen op de behoeften van de consument. Deze interactieve sessies zijn voor mij een kans om mijn enthousiasme te delen en samen te werken aan oplossingen die echt impact maken. Mijn doel is om waardevolle inzichten te verkrijgen die leiden tot betere producten en diensten.

Laatste updates

Nieuws