Bij Ruigrok helpen we opdrachtgevers graag verder dan alleen het doen van onderzoek. Data is nodig, maar met inzicht zet je echt de stap van theorie naar praktijk. We denken dan ook vaak mee over de juiste aanpak, brengen structuur aan in complexe vraagstukken en zorgen dat inzichten ook echt leiden tot beweging. Daarom bieden we naast onderzoek ook verschillende adviesdiensten aan.
We merken dat veel van onze klanten behoefte hebben aan structuur, focus en strategie. Ook voordat er een vraag is gesteld. Met verschillende sessies werken we aan het aanscherpen van je richting en het activeren van inzichten. Denk aan een Focussessie om de juiste onderzoeksvragen boven tafel te krijgen, een What’s Next Workshop om vervolgstappen te bepalen na afloop van een onderzoekstraject, of een Masterclass om je team te inspireren en vaardigheden te versterken. Altijd maatwerk, altijd met het doel om meer uit je data te halen.
Een adviesdienst die nog in dit rijtje ontbreekt is de Data & Insights Kickstart. Wat houdt deze sessie precies in, wanneer zet je ‘m in en hoe maak je het tot een succes? Vertellen we je allemaal, gebaseerd op onze ervaringen bij onder andere ING, CANAL+ en Otrium.
Soms zijn er zoveel vragen dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Of juist: er ligt een vaag gevoel dat ‘er iets moet’, maar niemand weet precies wat. De Data & Insights Kickstart is bedoeld voor dat soort momenten. In een sessie van een paar uur breng je met een multidisciplinair team focus aan in je onderzoeksbehoeften. Je inventariseert welke vragen er leven, clustert thema’s, bepaalt waar de meeste impact en urgentie ligt en maakt samen een roadmap: wat pakken we eerst op, en waarom?
Wanneer zet je het in?
Een goede sessie valt of staat met de juiste ingrediënten. Na voorgaande kickstarts weten we wat werkt en wat niet. Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste succesfactoren:
1. De juiste mensen aan tafel
De beste sessies ontstaan als er meerdere perspectieven aan tafel zitten: marketing, CX, communicatie, soms ook IT of operations. Dat deden we bijvoorbeeld bij ING, waar we samen met verschillende teams overzicht creëerden in een wirwar aan dingen die bij klanten leefden. Zo kwamen we sneller tot gedeelde doelen en concrete vervolgacties.
2. Fysiek werkt beter dan online
We hebben het ook online gedaan. Het kan. Maar als het even kan: doe het live. In een ruimte, met post-its, schuivende stoelen en koffie. Bij CANAL+ merkten we hoe de fysieke dynamiek zorgde voor verbinding en meer energie. Niet onbelangrijk als je scherpte zoekt.
Iemand die doorvraagt, de rode draad bewaakt en scherp blijft op de uitkomst. Je kan je voorstellen hoe belangrijk dit is. Dit bleek ook weer bij Otrium, waar onze facilitator het team hielp om scherpe keuzes te maken en verschillende belangen terug te brengen naar één gedragen koers.
Bonus: Follow-up is key
Een sessie is leuk, maar wat je daarna doet maakt pas echt het verschil. Daarom leveren wij altijd een visuele samenvatting en een concrete roadmap met acties. Zodat het niet eindigt met een flipover in de kast.
Wil je ook duidelijkheid over wat je precies moet onderzoeken, en wat nog even kan wachten? Wil je grip op je data en inzicht in waar je als organisatie het verschil kunt maken?
Plan dan een Data & Insights Kickstart met ons in. Een paar uur investeren levert vaak maanden winst op. En minstens zo belangrijk: het geeft rust, richting én draagvlak.
In 2006 begon mijn avontuur bij Ruigrok met een stage, en vanaf dat moment wist ik het zeker: dit is waar ik mijn carrière wilde opbouwen! Als kwantitatief onderzoeker word ik enthousiast van het analyseren van gegevens en het werken met SPSS. Ik heb een brede interesse, maar er is één specifiek gebied waar mijn hart sneller van gaat kloppen: productontwikkeling.
Wat mijn werk bij Ruigrok extra betekenisvol maakt, is mijn rol in het begeleiden van getalenteerde collega’s en het bijdragen aan de groei en kwaliteit van ons bedrijf. Ik krijg er veel energie van om anderen te inspireren en het bedrijf verder te helpen op het gebied van onderzoekskwaliteit.