close
Nieuws
19 april 2023
Caroline van Teeffelen

Werk je binnen retail? Dan moet je deze 9 dingen weten

winkelstraat
Eerder schreven we al over het nieuwe What’s Happening Retail rapport: Een rapport vol inzicht in wat consumenten belangrijk vinden op het gebied van duurzame initiatieven bij retailers. In dat artikel heb je kunnen lezen wat de belangrijkste resultaten waren uit dit rapport. Nu is het tijd voor deel twee. En lees je welke 9 dingen je als retailer moet weten om optimaal aan de wens van de consument te kunnen voldoen.

Inzichten voor retailers

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid binnen de retail sector. Toch is het als retailer moeilijk om enerzijds te voldoen aan de complexe regelgeving rondom duurzaamheid, en anderzijds de wensen van de consument in te willigen.

Daarom hebben we in het What’s Happening Retail rapport gekeken naar wat consumenten belangrijk vinden. En hoe retailers hierop in kunnen spelen. Zo neem je als retailer onderbouwd de beslissingen waar je tijd en geld in investeert, om op deze manier bij te dragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

  • Consumenten vinden het belangrijk dat bedrijven, winkels en supermarkten iets terugdoen voor de mens, het milieu of de maatschappij. Ruim de helft kiest wel eens bewust voor winkels die zich hiervoor inzetten.
  • Iets terugdoen voor mens, milieu of maatschappij is wat de consument betreft voor ieder type winkel relevant, zowel online als offline. Een uitschieter is zichtbaar bij supermarkten: bijna driekwart van de consumenten vindt het belangrijk dat een supermarkt zich hiervoor inzet.
  • De grootste impact maak je volgens de consument met initiatieven rondom afvalbeperking. Voor fysieke winkels is het daarnaast belangrijk om op energiebeperking te focussen, terwijl voor online winkels duurzaam transport goed is om te realiseren.
  • Ook is het belangrijk om als supermarkt lokale betrokkenheid te tonen. Dit doe je door bijvoorbeeld lokaal geproduceerde producten te verkopen, lokale initiatieven te ondersteunen en banen aan te bieden aan mensen in de omgeving.
  • Wees je als retailer bewust van de kracht van communicatie rondom initiatieven op het gebied van mens, milieu en maatschappij. Consumenten zoeken zelf beperkt informatie op over de initiatieven die retailers ondersteunen, maar baseren hier wel bewust keuzes op. Communiceer dit dus actief.
  • De consument heeft begrip voor een prijsstijging als gevolg van duurzame initiatieven van een retailer. Consumenten zijn op dit moment wel voorzichtig met het kiezen voor duurdere winkels, waarschijnlijk speelt de huidige inflatie hier een rol bij.

Investeren in een duurzaam assortiment

  • Consumenten vinden het belangrijk dat zij binnen het assortiment van een winkel de keuze hebben voor een duurzaam alternatief. Opvallend is dat een aanbod van fair trade producten en producten uit duurzame landbouw en visserij belangrijker wordt gevonden dan het aanbod van veganistische producten.
  • Het is voor retailers heel relevant om (ook) duurzame producten aan te bieden. Dit zijn bijvoorbeeld producten die duurzaam geproduceerd zijn, uit duurzame materialen bestaan of die duurzaam verpakt zijn.
  • Duurzame productie betekent niet automatisch Nederlandse productie. Het zijn met name de oudere generaties die waarde hechten aan lokaal geproduceerde producten. Ook zijn consumenten beperkt bereid om meer te betalen voor producten van eigen bodem.

Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen of opmerkingen? Neem dan vooral contact met mij op, ik help je graag.

En op deze pagina kan je het hele rapport downloaden: What’s Happening Retail

Portret Caroline

Caroline van Teeffelen

Sinds 2013 werk ik bij Ruigrok als kwantitatief onderzoeker. Ik krijg energie van uitdagende projecten waar creatieve oplossingen nodig zijn. Mijn expertise ligt met name in de Food & Retail sector; ik ben gedreven om te begrijpen hoe consumenten snel en vaak onbewust keuzes maken. Dit komt voort uit mijn studie Food Design and Innovation waar ik het hele proces van idee tot product heb geleerd.

Bij Ruigrok heb ik gekozen voor marktonderzoek om bedrijven te helpen het gedrag van hun klanten te begrijpen en op basis daarvan weloverwogen keuzes te maken, om zo marketingbeslissingen te ondersteunen en tunnelvisie te vermijden.

Laatste updates

Nieuws