Artikelen

6.780 views

What’s Happening Mobile in 2020?

Door Marieke Boerma

Eerder dit jaar publiceerden wij het resultaat van ons 13e What’s Happening Online-onderzoek, het rapport waarin je alles leest over het internet- en sociale mediagebruik van de Nederlander. In ons recente onderzoek What’s Happening Mobile hebben we een verdiepingsslag aangebracht en specifiek de mobiele telefoon onder het vergrootglas gelegd. Hoe gaat Nederland om met de mobiele telefoon? Een sneak preview.

Mobiele telefoon is onmisbaar

Het belang van de mobiele telefoon is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ruim drie kwart van de Nederlandse samenleving vindt de mobiele telefoon zeer belangrijk, en de helft geeft aan niet zonder te kunnen. Persoonlijk herken ik me daar wel in. Ik ga de deur niet meer uit zonder telefoon. Toch zijn er ook momenten dat ik de telefoon heel bewust op stil zet. Als ik uit eten ga wil ik niet afgeleid worden door binnenkomende berichtjes of pingeltjes die me vertellen dat er iets nieuws op Instagram staat. Ook als ik geconcentreerd aan het werk ben, zit ik niet te wachten op andere prikkels en afleiding. Maar zonder telefoon? Dat lukt echt niet meer.
Belang mobiele telefoon

Belang van virtueel contact gestegen

Een belangrijke functie van de mobiele telefoon is het onderhouden van sociale contacten. Vergeleken met een eerdere meting in 2014, is het belang hiervan gestegen. Wetende dat dit onderzoek is uitgevoerd rond de zomer van dit jaar, is deze toename natuurlijk geen verrassing. Als fysiek contact niet mogelijk is, zal het belang van virtueel contact stijgen. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze trend zich ontwikkelt als we deze crisis te boven zijn.

Vier generaties, vier thema’s

Bij ons onderzoek naar de trends en ontwikkelingen rondom mobiele telefonie kijken we naar verschillen en overeenkomsten tussen Digitieners, Millennials, Generatie X en Babyboomers, toegespitst op vier thema’s. Ten eerste hebben we dus gekeken naar het algemene belang van ‘het mobieltje’. Daarnaast hebben we het gebruik van de mobiele telefoon onder de loep genomen. Is bellen via apps het ‘nieuwe normaal’ en hoeveel wordt er überhaupt gebeld en geïnternet? Veiligheid is een derde belangrijk thema. Hoe gaan wij om met op de loer liggende gevaren en hoe beschermen we onszelf tegen mobiele cyberaanvallen? Tenslotte hebben we onderzocht hoe mensen reageren op nieuwe mobiele ontwikkelingen, waarbij het onderwerp ‘5G’ uiteraard niet onbesproken is gebleven. Bij deze technologische ontwikkelingen hebben we in het bijzonder gekeken naar de zogenaamde innovators en early adopters. Lopen zij werkelijk voorop of zijn ook zij toch nog terughoudend?

Zet de telefoon even op stil

Wil je echt álles weten over hoe Nederlanders anno 2020 omgaan met hun mobiele telefoon? Voor 499 euro kun je het What’s Happening Mobile-onderzoek hier downloaden. Tip van mijn kant: zet wel even je telefoon op stil zodat je je kan verliezen in de nieuwste inzichten!

FacebookTwitterLinkedIn