close

TeamAlert: masterclass interviewen

Masterclass

TeamAlert is de jongerenorganisatie met een droom om het aantal verkeerslachtoffers onder jongeren terug te brengen tot nul. Om dit doel te bereiken, ontwikkelt TeamAlert interventies en campagnes. Inzichten, verkregen uit onder andere kwalitatief onderzoek, vormen hierbij het vertrekpunt.

Microfoon

Achtergrond

De gedragsonderzoekers en -ontwerpers van TeamAlert hebben veel ervaring met het uitvoeren van interviews: groepsdiscussies en individuele interviews. TeamAlert is altijd leergierig en wil daarom kijken of het mogelijk is om de interviewvaardigheden naar een nog hoger niveau te brengen.

Aanpak

We hebben een interactieve Masterclass Interviewen gegeven. Hierin hebben we onze jarenlange kennis, kunde en ervaring met het uitvoeren van groepsdiscussies en interviews gedeeld met TeamAlert.

We zijn gestart met een uitgebreide voorbespreking met onze opdrachtgevers vanuit TeamAlert. Hierin hebben we besproken wat de wensen en behoeften zijn ten aanzien van de training. En we hebben doorgenomen welke onderzoeken zij uitvoeren (methode, onderzoeksvragen, etc.) en welke uitdagingen zij hierbij tegenkomen. Zo hebben we het trainingsprogramma volledig op maat kunnen maken: zowel wat betreft inhoud als tone of voice.

De Masterclass (een hele werkdag) bestond uit twee onderdelen: theorie en praktische oefeningen. Tijdens de theorie hebben we over veel verschillende onderwerpen gesproken: de basics van gedegen interviewen in verschillende situaties (online, offline, individueel interview, groepsdiscussie), diverse gesprekstechnieken, maar vooral ook de uitdagingen waar je tijdens een interview mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld, welke verschillende soorten respondenten kom je tegen (stil, spraakwaterval, verlegen, dominant, etc.)? En, hoe ga je hier als interviewer het best mee om, zodat je zo veel mogelijk informatie en inzichten ophaalt bij deze deelnemers?

Tijdens de praktische oefeningen hebben de deelnemers gericht geoefend met het gebruik van verschillende gesprekstechnieken en met het toepassen van tips & tricks in lastige situaties en tijdens gesprekken met deelnemers die een extra beroep doen op de vaardigheden van de interviewer.

Dankzij de ervaring van Ruigrok was het duidelijk dat al hun tips en tricks rechtstreeks uit de praktijk komen. De training geeft hierdoor veel concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.

Resultaat en impact

De Masterclass was voor TeamAlert een feest der herkenning én een bron van inspiratie. Met de opgedane kennis en vaardigheden is TeamAlert nog beter in staat om zelf in gesprek te gaan met de doelgroep, zodat TeamAlert kan toewerken naar haar belangrijke doel: nul verkeersslachtoffers onder jongeren.

“De interviewtraining van Ruigrok was erg leerzaam. Dankzij de ervaring van Ruigrok was het duidelijk dat al hun tips en tricks rechtstreeks uit de praktijk komen. De training geeft hierdoor veel concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. De dag zat vol leuke werkvormen en naast een leerzame dag was het ook een gezellige dag. En ook niet onbelangrijk: qua catering werd er ook zeer goed voor ons gezorgd. Al met al kijken wij terug op een leerzame en leuke dag!

Manager Onderzoek & Gedragsverandering van TeamAlert

Benieuwd wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met mij op. Ik bespreek graag met je wat de mogelijkheden zijn.