close
Nieuws
9 augustus 2023
Yvonne Drijver

Hoe data helpt om als museum te bloeien én boeien

mensen in museum
In de huidige wereld van de culturele sector, waar de termen ‘dynamisch’ en ‘divers’ niet misstaan, spelen cijfers, data en onderzoek een steeds grotere rol. Hoewel sommigen geloven dat cijfers de nuances van kunst en cultuur kunnen platwalsen, is het belang van onderzoek voor musea niet te ontkennen. Want hoe vraag je als museum subsidie aan zonder het tonen van cijfers? En hoe gebruik je cijfers om communicatie en dienstverlening te optimaliseren? Data gaat veel verder dan alleen bezoekersaantallen; het biedt inzichten in de beleving, emoties en behoeften van bezoekers, waardoor musea hun aanbod kunnen verbeteren en verrijken.

Ga met je bezoekers in gesprek

Het belang van onderzoek wordt voor musea steeds duidelijker, bijvoorbeeld in het communicatieproces naar zowel huidige bezoekers als potentiële bezoekers. Doelgroeponderzoek speelt hierin een cruciale rol, omdat het helpt om de diversiteit van het publiek en hun verwachtingen te begrijpen. Hierbij is een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens optimaal, omdat je zo cijfers aanvult met de emoties en beleving die bezoekers ervaren. Het is dus belangrijk om met je bezoekers in gesprek te gaan, maar hoe doe je dit?

Een voorbeeld uit de praktijk

Een succesvol voorbeeld is onze nauwe samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Om de beleving van de bezoekers beter te begrijpen, doen we op drie niveaus onderzoek voor het Zuiderzeemuseum.

  1. Het continu bezoekersonderzoek, een doorlopend online kwantitatief onderzoek om het profiel van de bezoeker te identificeren.
  2. Verdiepend kwalitatief onderzoek dat inzicht geeft in de belevingswereld en vrijetijdsbesteding van de bezoekers.
  3. Onderzoeken naar de tijdelijke evenementen en tentoonstellingen, waarbij via online kwantitatief onderzoek inzichten worden verkregen in de beleving en waardering van deze evenementen door de jaren heen.

De nauwe samenwerking met het Zuiderzeemuseum heeft geleid tot een hecht partnerschap. Wij voelen ons als onderzoeksbureau echt onderdeel van het museum en we zijn volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen die zich afspelen. Dit stelt ons in staat om samen te sparren en na te denken over manieren om het museum nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dankzij deze sessies is het Zuiderzeemuseum in staat zich steeds verder te ontwikkelen en verbeteren. Dit gebeurt zowel op het gebied van communicatiemateriaal, evenementen en tentoonstellingen als op het bereiken van doelgroepen.

“De inzichten uit het bezoekersonderzoek bieden een toegevoegde waarde voor de hele organisatie en helpen ons bij het maken van beslissingen. Daarnaast ervaren wij de samenwerking met Ruigrok als erg plezierig. Zij denken met ons mee en geven advies waar nodig.”
Maureen Bot, communicatiemedewerker bij het Zuiderzeemuseum

 

Wat betekent Ruigrok voor de culturele sector?

Ieder museum is uniek en heeft zijn eigen specifieke behoeftes en doelgroepen. Een “one-size-fits-all approach” werkt dus niet. Wij stellen maatwerk dan ook boven alles, zodat we passend onderzoek doen voor allerlei verschillende culturele instellingen en budgetgroottes. Door te starten met een strategische inventarisatie in een vrijblijvend gesprek kunnen we samen jouw specifieke behoeften begrijpen en op maat gemaakte onderzoeksoplossingen bieden.

Kortom, in de culturele sector kan data een krachtig hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van het publiek. Het gaat verder dan droge cijfers; het biedt een venster naar de emoties en beleving van de bezoekers. Dankzij doelgericht onderzoek kunnen musea het aanbod optimaliseren en een nog betere ervaring bieden aan hun bezoekers. Laten we dus de kracht van data omarmen en samen werken aan het behoud en de groei van onze culturele schatten.

Portret Yvonne

Yvonne Drijver

“De wereld begrijpen door te kijken met de ogen van een ander.” Als antropoloog en marketeer ben ik altijd opzoek naar de bewegingsredenen van mensen: Wat drijft ze? Wat motiveert ze? Waarom doen mensen eigenlijk wat ze doen?

Als kwalitatief onderzoeker bij Ruigrok krijg ik dagelijks de kans om me met deze vragen bezig te houden. Dit doe ik dan ook met veel enthousiasme, passie en creativiteit. Van boeiende UX onderzoeken voor de overheid tot diepgaande behoefte onderzoeken voor de culturele sector. Eén van mijn favoriete onderzoeksmethoden is de research community, waarbij je nét iets meer over de context van deelnemers leert en hun gedrag en keuzes over een langere periode in kaart brengt.

Verder ben ik betrokken bij SMART, dit bestuursjaar zelfs als voorzitter. SMART is hét netwerk voor startende talenten op het gebied van data, insights en analytics.

Laatste updates

Nieuws