Onderzoek is in onze optiek altijd maatwerk. Bij iedere vraag kijken we welke methode of combinaties we het beste kunnen toepassen. Onderstaand geven we de meest gebruikte methoden en technieken weer.
Methoden & technieken
Bij co-creatie schuift de opdrachtgever letterlijk aan tafel bij de doelgroep om gezamenlijk producten of diensten (verder) te ontwikkelen. Vooral groepsdiscussies lenen zich bij uitstek voor ideegeneratie in de vorm van co-creatie. Gezamenlijk kunnen ideeën, dilemma’s en vragen besproken worden. De aanwezigheid van de opdrachtgever tijdens co-creatiesessies werkt doorgaans als stimulator voor deelnemers.
Co-creatie speelt goed in op de vraag van consumenten om meer betrokken te worden bij het ontwikkelen van producten en diensten. Opdrachtgevers krijgen een frisse en scherpe blik toegeworpen en hebben (meer) contact en binding met hun doelgroep. Een win-winsituatie dus!
Co-creatie inzetten?
Wil je eens bespreken wat er voor jouw organisatie of instelling allemaal mogelijk is? Neem dan contact op met Erik, hij vertelt je graag meer!
Bij user experience (UX) onderzoek maken we regelmatig gebruik van eye tracking: hierbij volgen we de oogbewegingen van de gebruiker op een computer, mobiele telefoon of tablet. Op die manier kunnen we goed observeren welke elementen de aandacht trekken of juist over het hoofd worden gezien op websites en apps.
Eye tracking geeft inzicht in wat men ziet en in welke volgorde men de onderdelen van de pagina bekijkt, niet in hoeverre men deze begrijpt. Eye tracking is dan ook een techniek die we altijd inzetten in combinatie met een single interview.
Klik voor een impressie van UX onderzoek met eye tracking bij ons op kantoor op onderstaande foto:
Eye tracking toepassen?
Wil je meer weten over eye tracking of dit toepassen ter optimalisatie van een website of app? Bekijk dan onderstaande case of neem contact op met Anna, zij vertelt je graag meer!
In een snel veranderende wereld is innovatie een belangrijke succesfactor voor organisaties. Maar hoe krijg je medewerkers binnen organisaties nu in de juiste mindset om tot creatieve en vernieuwende ideeën te komen? Door middel van een Hackaton waarbij we gamification toepassen!
Creëer een ‘gamechanger’ mentaliteit
Ruigrok NetPanel verzorgt binnen jouw organisatie een creatieve en inspirerende middag waarbij games en spellen centraal staan. Gedurende de dag verkennen medewerkers gezamenlijk hoe spelelementen gebruikt kunnen worden om hun werk leuker, interessanter en productiever te maken. Voor zichzelf, voor klanten en voor samenwerkingspartners. De dag bestaat uit de volgende onderdelen:
- Plenaire sessie: presentatie over de beginselen van gamification
- Break-out sessies: ideeëngeneratie in de vorm een mini-hackathon
- Verkiezing van het beste idee
Meer weten over een Gamification Hackathon?
Neem contact op met Jeroen. Lees ook ons sfeerverslag over de eerste Gamification Hackathon bij Ruigrok.
Een klassieke manier van onderzoek doen, maar nog steeds zeer effectief. Brainstormen tijdens een groepsdiscussie om motieven en barrières in kaart te brengen of juist de diepte ingaan tijdens een single interview om de persoonlijke behoeften boven tafel te krijgen.
Met kwalitatief onderzoek krijg je inzicht in wát er leeft onder een specifieke doelgroep en waaróm.
Kwalitatief onderzoek laten uitvoeren?
Wij denken graag met je mee! Bekijk onderstaande cases voor meer inspiratie of neem contact op met Dorien voor meer informatie.
De basis van marktonderzoek is natuurlijk het gebruik van een gestructureerde vragenlijst en een mooie, representatieve steekproef. Als je uitspraken wilt doen over welk percentage van je doelgroep iets vindt (of doet, of heeft, of wil kopen, of …) is dit de beste methode. Ruigrok gebruikt veel methoden in haar vragenlijsten. Van gewone gesloten en open vragen tot swipen, storytelling en reactietijden meten.
Bij voorkeur voeren we kwantitatief onderzoek online uit, maar wanneer de doelgroep niet (alleen) online te bereiken is, kiezen we ook voor een telefonische, face to face of schriftelijke aanpak.
Kwantitatief onderzoek laten uitvoeren?
Kwantitatief onderzoek is heel breed. Onderstaande cases geven een eerste beeld van de mogelijkheden. Om jouw vraag te beantwoorden maken we graag een voorstel op maat. Neem contact op met Hans om hier verder over te praten.
Met mobile self ethnography vragen we deelnemers om zelf hun ervaringen en belevenissen vast te leggen, zonder tussenkomst van een onderzoeker. Wij gebruiken een app op de mobiele telefoon voor deze speciale vorm van ethnografie.
Deelnemers observeren hun eigen acties en noteren deze in de app. Hiermee zitten we zeer dicht op het moment van de ervaring en hoeven we geen beroep te doen op het (gerationaliseerde) geheugen van de deelnemer. Het is een continu proces waarbij alle kleine stapjes worden vastgelegd. Dit levert meer informatie op dan wanneer je ervaringen in retroperspectief uitvraagt.
Mobile self ethnography is een zeer geschikte methode om customer journeys in kaart te brengen. Maar ook om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de belevenissen tijdens het bezoeken van een beurs of evenement, een dagje uit of tijdens het boodschappen doen.
Mobile Self Ethnography laten uitvoeren?
Dit is een nieuw onderzoeksterrein waar we erg enthousiast over zijn. Bekijk de case van Museumnacht voor inspiratie. En neem daarna contact op met Jesca om te onderzoeken hoe jij mobile self ethnography kan inzetten.
Een online klantenpanel is dé manier om op een gestructureerde manier het gesprek met je klanten aan te gaan. Met een klantenpanel geef je aan waarde te hechten aan de meningen en bevindingen van je doelgroep. De panelleden kunnen op allerlei gebieden om advies gevraagd worden, bijvoorbeeld als input voor productontwikkeling, communicatie, prijsbeleid, concepten en reclames.
In een online klantenpanel kun je gebruik maken van zeer veel onderzoeksmethoden. Vaak ligt de nadruk op online kwantitatieve onderzoeken. Maar een online klantenpanel is ook geschikt voor kwalitatief onderzoek, tag-it of voor inzet van een research community.
Ook een klantpanel opzetten?
Wij denken graag met je mee! Onderstaande case geeft een beeld van de mogelijkheden. Maar nog liever maken we een plan van aanpak op maat. Neem contact op met Hans om verder te praten over klantenpanels.
Wij bestuderen feitelijk gedrag van klanten door zelf te observeren, zetten eye tracking in om oogbewegingen op websites en apps te volgen, hangen camera’s op om bijvoorbeeld de stopkracht van een schap vast te leggen of vragen de doelgroep zelf om hun gedrag mobiel vast te leggen. Wij geloven in de kracht van observeren en bevragen, dan pas weet je wat je doelgroep drijft en beroert.
Inzet van camera’s
Met camera-observatie verzamelen we geen beelden, maar nullen en enen. Op basis van heatmaps, stopmomenten en tellingen krijg je inzicht in het gedrag van je bezoeker. Door daar exit-interviews aan toe te voegen, verrijk je de data met diepgaande inzichten.
Jouw doelgroep observeren?
Wij denken graag met je mee! Wil je eens bespreken wat er voor jouw organisatie of instelling allemaal mogelijk is? Neem dan contact op met Caroline, zij vertelt je graag meer!
Een research community is een online platform waar een specifieke doelgroep voor bepaalde of onbepaalde tijd meedoet aan onderzoek. Via een dagboek, forum, vragenlijst, foto’s en videofragmenten ervaar je hoe de doelgroep denkt over jouw merk, idee of probleem.
Als opdrachtgever kun je realtime meekijken hoe deelnemers de discussie aangaan, wat drijfveren zijn achter routinematig gedrag zoals boodschappen doen, hoe men praat over gevoelige onderwerpen zoals incontinentie of financiën en hoe men samen proactief ideeën genereert.
Ideaal voor ontwikkeling van producten en dienstverlening
Doordat we deelnemers voor langere tijd volgen, biedt dit voortschrijdend inzicht en reflecteren deelnemers op hun eigen gedrag. Een research community biedt de perfecte basis voor de ontwikkeling van dienstverlening, service en producten die naadloos aansluiten op de wensen van jouw doelgroep.
Een research community is ook zeer goed in te zetten tijdens een agile ontwikkelproces, omdat je op meerdere momenten consumenten concepten kunt voorleggen.
Research community inzetten?
Wij denken graag met je mee! Neem voor meer informatie contact op met Marije, download onze whitepaper over research communities of bekijk onderstaande cases.
Een ShopPanel is een vorm van een groepsdiscussie. Het onderzoek vindt niet plaats op een standaard onderzoekslocatie, maar op de plek waar het gebeurt: de winkelvloer! Tastbaarder kan het niet worden voor deelnemers om hun gevoel en beleving uit te mogen drukken over verschillende aspecten in de winkel. Hoe uitnodigend is de etalage, kan men vinden wat men zoekt en wat vinden ze van de presentatie van het assortiment?
Aan de hand van opdrachten in de winkel en het gezamenlijk benoemen van plus- en minpunten, krijg je als opdrachtgever een goed beeld in hoeverre de winkelformule geslaagd is en wat aanknopingspunten zijn ter optimalisatie.
ShopPanels laten uitvoeren?
Neem contact op met Erik voor meer informatie over ShopPanels. Hij vertelt je graag meer.
Snel en efficiënt feedback krijgen op je communicatie-uiting? Zet dan Tag-it in! Wij zijn trots op onze zelf ontwikkelde online tool, maar ook onze opdrachtgevers zijn zeer enthousiast.
Met Tag-it geeft jouw doelgroep via digitale notities aan wat zij goed of minder goed vindt aan een communicatie-uiting en waaróm. Ideaal voor het optimaliseren of evalueren van bijvoorbeeld brieven, advertenties, brochures, webpagina’s en verpakkingen. Als opdrachtgever kun je online live de reacties van deelnemers bekijken, waardoor je direct aan de slag kunt met de resultaten.
Tag-it inzetten voor feedback op communicatie?
Wij denken graag met je mee! Zie voor meer informatie onderstaand filmpje over Tag-it. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Fernando.