Agile werken en marktonderzoek. Dat zal voor veel mensen klinken als een contradictio in terminis. Maar ook in korte, agile ontwikkelingsprocessen kun je marktonderzoek betrekken. Door het onderzoek in stukjes op te delen en goed te focussen is het zeker mogelijk om het team te voeden met inzichten zodat ze weer een stap kunnen maken in de ontwikkeling. Het gaat erom tijd en budget optimaal te benutten. 7 tips om je hierbij te helpen.
1. Plan onderzoek structureel in
Onderzoek is relevant in elke fase van het ontwikkelproces. Door onderzoek structureel in te plannen en onderdeel te maken van je proces voorkom je dat onderzoek later wegens tijdnood of budget toch achterwege blijft. Check ook welke andere onderzoeken er gedaan zijn binnen je bedrijf om dubbel werk te voorkomen.
2. Bepaal wie het onderzoek gaat uitvoeren
Je kan het onderzoek intern uitvoeren of een derde partij inschakelen. Het voordeel daarvan is dat een externe partij objectief is en een frisse blik biedt. Zelf research doen kan waardevol zijn wanneer tijd en budget schaars zijn. De uitdaging zit hem in de objectiviteit van het team. Dit is vooral geschikt voor kleine vraagstukken met weinig risico.
3. Bepaal je doelgroep zo vroeg mogelijk
Elk onderzoek staat of valt met het – op tijd! – werven en selecteren van de juiste deelnemers. Definieer zo vroeg mogelijk de eigenschappen van de doelgroep die je in het onderzoek mee wilt nemen, zodat het werven en selecteren op tijd kan starten. Dit is namelijk vaak de bottleneck als het gaat om doorlooptijd, zeker voor kwalitatief onderzoek.
4. Houd je scope klein
Gebruik het onderzoek om specifieke vragen en aannames te toetsen die op dat moment van belang zijn om verder te kunnen in het proces. Door te focussen zit er minder tijd in de opzet van het onderzoek. Ook kan het onderzoek hierdoor snel de diepte in gaan en geven resultaten richting voor concrete actiepunten.
5. Verlies jezelf niet in het prototypen
Wanneer je gebruikmaakt van testmateriaal, maak dit dan ‘goed genoeg’. Een volledig werkend prototype is niet altijd nodig voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag. Bepaal vooraf wat de belangrijkste taken zijn die een deelnemer moet kunnen uitvoeren. Zo weet je welke vorm en welke mate van uitwerking het meest geschikt en tijdsefficiënt is.
6. Blijf actief betrokken bij het onderzoek
Kwalitatief of kwantitatief onderzoek, in een multidisciplinair team kijkt ieder vanuit zijn eigen expertise en haalt weer andere inzichten uit het onderzoek. Door allen betrokken te blijven is er minder behoefte aan uitgebreide rapportages en kan het team snel met de resultaten aan de slag.
7. Laat de resultaten niet verdwijnen
De resultaten uit het onderzoek zijn bepalend voor de vervolgstappen van het team. Deel de resultaten actief en gebruik de debrief om actiepunten te formuleren naar teamleden. Denk er ook aan de resultaten te delen met collega’s die met gerelateerde onderwerpen bezig zijn en mogelijk met dezelfde vragen zitten.
Waarom niet altijd een agile aanpak?
Soms heb je vraagstukken die complexer of strategischer zijn. Dan is een gedegener aanpak nodig. Dat wil niet zeggen dat de agile aanpak niet goed is, maar het doel is anders. Marktonderzoek ter onderbouwing van strategische keuzes doe je nu eenmaal niet op basis van gesprekken met zes mensen. Bij agile onderzoek gaat het erom een gevoel te krijgen of je in de goede richting zit met je ontwikkelproces. Wat ik zelf het grootste verschil vind is de manier waarop je samenwerkt met de klant; wat wil hij of zij precies weten en welk onderzoek is op dit moment goed genoeg, zodat je het binnen een week kunt afronden en aan de slag kan met kleine of grote praktische inzichten. Ook moet je snel kunnen schakelen en je flexibel opstellen.
Whitepaper
In onze whitepaper kun je de tips nog eens nalezen en laten we aan de hand van design thinking zien hoe je onderzoek een plek kan geven binnen het agile ontwikkelproces. Ook vind je in de whitepaper een aantal praktische cases.
Meer weten?
Wil je ook onderzoek inzetten in een agile ontwikkelproces maar vind je het vooral een uitdaging? Wij denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op. De koffie staat altijd klaar.