Toen niet-essentiële winkels tijdens de coronacrisis de deuren moesten sluiten, misten we het. Nu we weer meer mogen gaan winkelen, is het toch niet allemaal zoals het was. Heeft corona de winkelbeleving veranderd en hoe ziet het ‘nieuwe winkelen’ eruit?
Filialen sluiten
Tijdens de coronacrisis hebben we de impact van maatregelen in winkels onderzocht met de anderhalvemetermonitor. Daarbij keken we ook naar hoe veilig mensen zich voelen in winkels. Wat geen verrassing is, is dat we massaal online winkelen hebben omarmd tijdens de lockdown. Kocht in 2020 slechts 15 procent van de mensen minimaal wekelijks online iets, is dat in 2021 gestegen tot 24 procent, lezen we in ons What’s Happening Online-rapport. Die toename is onder alle generaties te zien. Dat heeft zeker consequenties voor een aantal stenen winkels gehad. Zo liep ik laatst over de Kalverstraat, en waar ik eerst over de filialen van H&M struikelde, kwam ik er nu ‘nog maar’ twee tegen.
Barrières
Ook al zijn de winkels weer open, er zijn toch nog de nodige barrières die funshoppen bemoeilijken. Winkels mogen maar één klant per vijf vierkante meter ontvangen, dat houdt in dat je soms buiten in de rij moet wachten. Vervolgens moet je je handen desinfecteren, een mandje mee nemen én nog zelf schoonmaken, en moet je vaak bepaalde looproutes volgen om voldoende afstand te kunnen behouden. Hoe ontspannen is dat nog allemaal? En dat terwijl je vanuit je veilige huiskamer alles kan bestellen wat je hartje begeert. Een fysieke winkel moet dus echt wel waarde toevoegen om mensen nu nog uit hun comfortabele stoel te krijgen.
Beleving en service
Het wordt steeds belangrijker dat een winkel meer gaat bieden dan alleen de logistieke functie. Bij fysieke winkels zien we dat beleving steeds belangrijker wordt. Dit was al een trend voor COVID-19 z’n intrede deed, en ook al gooide het virus even roet in het eten van deze trend, het is er nog steeds. Want het grootste onderscheid dat een fysieke winkel kan maken, is nog steeds beleving. Denk maar eens aan de magische spiegel in het pashokje van de kledingwinkel of lingerieboetiek die je maat meet. Maar ook service kan een reden zijn om toch de gang naar de stenen winkel te maken. Coolblue is een mooi voorbeeld. Die zijn online natuurlijk al koploper, maar hun fysieke winkels voegen echt iets toe. Daar kunnen mensen horen hoe het geluid van die geweldige koptelefoon nu echt klinkt, zien hoe prachtig het beeld van een televisie is, maar ook advies krijgen over hoe ze hun nieuwe fancy koffiezetapparaat goed schoonmaken.
Blijf in gesprek
Maar hoe weet je nou wat je als retailer moet aanbieden om echt waarde toe te voegen voor jóuw klanten? Om dat te weten te komen, is het belangrijker dan ooit om met je klanten in gesprek te blijven. Je kunt zelf van alles verzinnen, maar als dat net niet de behoefte van je klanten vervult, sla je de plank volkomen mis. En dat is een gemiste kans.
Meer weten?
Vind je het ook belangrijk écht in contact te komen met je klant? Wij kunnen je daarbij helpen. Door je doelgroep een stem te geven, kun je betere beslissingen nemen. Eens verder praten? Neem vrijblijvend contact op. De koffie staat bij ons altijd klaar!