Artikelen

5.296 views

Hoe is het nu met de thuiswerkers?

Door Hans Onkenhout

Thuiswerken, het houdt de gemoederen bezig. In juni van het vorige jaar onderzochten we hoe het gaat met thuiswerkend Nederland. We vroegen het opnieuw, mede in opdracht van Webmastery, social enterprise en initiatiefnemer van de Dag van de Thuiswerker, die op 16 maart plaatsvond. De voordelen zijn grotendeels hetzelfde gebleven, de nadelen zijn duidelijk toegenomen. We missen vooral onze collega’s. Maar thuiswerken biedt ook onverwachte kansen.

Een jaar thuis

Het is alweer ruim een jaar geleden dat werd opgeroepen om thuis te werken. Meer dan de helft van de werkenden doet dat dan ook op dit moment. De verdeling van mensen die enkel vanuit huis werken en mensen die zowel vanaf locatie als thuis werken, is ongeveer fiftyfifty. In juni van het vorige jaar onderzochten we de ervaringen met thuiswerken onder ons eigen panel. Nu deden we dit onderzoek opnieuw en deden bijna 400 werkenden mee. We zien niet heel veel verschuivingen in de uitkomsten, behalve dan dat wel duidelijk wordt dat we onze collega’s nog meer missen dan een half jaar geleden.

Vertrouwen

Qua werkbeleving zien we geen dus grote verschillen. Een meerderheid ervaart de werkdruk als goed, maar toch geeft nog steeds een kwart aan deze te hoog te vinden. Qua werksfeer zit het nog steeds goed, vindt een meerderheid. Ook is nog steeds meer dan de helft tevreden over de dagelijkse leiding en hoe zij communiceren. Maar er is meer goed nieuws: het vertrouwen in de toekomst van de organisatie is nog steeds onverminderd hoog. Driekwart is het helemaal eens met de stelling “Ik heb vertrouwen in de toekomst van de organisatie waar ik werk”.

We missen elkaar

We hebben weer naar de nadelen gevraagd. En daar zien we wel opvallende verschillen met een half jaar geleden: we missen elkaar, de scheiding tussen werk en privé is voor meer werkenden minder duidelijk en overleg is minder efficiënt. Qua voordelen zien we niet veel verandering. Het ontbreken van reistijd is nog steeds een van de grote voordelen, samen met meer invloed op de eigen dagindeling. Denk aan het doen van huishoudelijke klusjes tussendoor.

Hoe is het nu met de thuiswerkers?

Kansen voor mensen met een aandoening

Thuiswerken kan ook een kans bieden aan mensen voor wie het net even wat moeilijker is om op kantoor te werken. En dat is de doelgroep waar Webmastery zich als social enterprise op richt. De vragenlijst is ook uitgezet onder mensen met een aandoening die geheel of gedeeltelijk een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen, zoals bijvoorbeeld een Wajong-, Wia- of Wao-uitkering. Hoewel de onderzoeksgroep iets te klein is om heel harde uitspraken over te doen, is het wel duidelijk dat het juist deze groep veel kansen biedt op betaald werk.

Corona Medewerkers Monitor

Wil je weten hoe het met jou medewerkers gaat? We helpen je graag met onze Corona Medewerkers Monitor. Omdat we de vragenlijst en de opzet al ontwikkeld hebben, kunnen we de Corona Medewerkers Monitor voor een scherpe prijs aanbieden. Stuur mij een mailtje als je meer informatie wilt.

Meer uitkomsten?

Je kan mij ook een mail sturen als je een PowerPoint wilt met alle uitkomsten van het onderzoek onder onze panelleden. Want er zijn heel wat meer uitkomsten te delen dan ik in deze blog kwijt kan!

FacebookTwitterLinkedIn