Artikelen

9.131 views

Zo haal je meer uit online focusgroepen

Door Jesca Dembinski

Een belangrijk doel van groepsdiscussies is dat deelnemers op elkaar gaan reageren, maar ook individueel hun mening kunnen vormen en delen. Als je denkt dat dat online niet kan, heb je het mis. Met deze zes tips krijg je meer voor elkaar dan je misschien denkt. Twijfel je? We laten je in onderstaand filmpje zien hoe het in de praktijk werkt.

1 Creëer reuring met de juiste werkvormen

In groepsdiscussies zoek je interactie. Met de juiste werkvormen kun je dat ook online voor elkaar krijgen. Op een vraag als: wie bezoekt er weleens een festival, kunnen deelnemers reageren door al dan niet hun digitale vinger op te steken. Op een stelling als ‘appels zijn lekker’ kunnen ze met digitale duimpjes aangeven of ze het daar al dan niet mee eens zijn. Met rode, oranje en groene kaartjes kunnen ze een iets genuanceerdere mening geven. Zo creëer je voldoende reuring op het scherm om de deelnemers in beweging te krijgen. Daarnaast is het een mooi startpunt om de gemeenschappelijke deler van de groep boven tafel te krijgen en om op elkaars standpunten te reageren.

2 Brainstorm met de juiste online tooling

Om met deelnemers te brainstormen over een nieuw product of bijvoorbeeld het ideale festival, gebruik je in het offline leven een flipover of een whiteboard waar deelnemers op kunnen schrijven, tekenen en plakken. Maar met de juiste samenwerkingstool kun je er ook online op los brainstormen. Iedereen kan – in een groep of in subgroepen – in een online omgeving digitale post-its plakken, schetsen, tekenen, schrijven én op elkaar reageren. Je komt tot net zulke waardevolle input als wanneer je offline aan de slag gaat.

3 Maak individuele inbreng mogelijk

Individuele inbreng is belangrijk. Door iedereen eerst individueel te laten reageren voor je begint aan het groepsgesprek, voorkom je bijvoorbeeld dat meningen worden ondergesneeuwd door die ene ietwat dominante deelnemer. Vraag deelnemers individueel iets op een blocnote te schrijven en dat per mail of de online tool privé te delen met de moderator.

4 Zorg voor een goede voorbereiding

Onze ervaring leert dat je online groepsdiscussies met iedereen in Nederland kunt doen, van jong tot oud. Maar elke groep is anders en daarom is het altijd belangrijk om vooraf goed te kijken waar je rekening mee moet houden. Organiseer bijvoorbeeld een dag van tevoren een sessie om elke deelnemer door de tool(s) te helpen. Ervaar je wat drempels, dan is dit een mooi moment om die weg te nemen. Tijdens de groepsdicussie zelf is het slim om een collega stand-by te hebben staan voor technische ondersteuning.

5 Kies een passende groepsgrootte

Angst om te weinig mensen te spreken, is niet nodig. Ook voor een online groepsdiscussie kun je gerust zo’n vijf of zes deelnemers uitnodigen. Compact genoeg om iedereen aan het woord te kunnen laten en groot genoeg om de groep even in subgroepen te splitsen als de werkvormen daar om vragen.

6 Houd rekening met de aandachtspanne van de deelnemers

Deelnemers vinden het vaak heel leuk om hun mening te geven. Als je zorgt voor een inhoudelijk goed programma, een niet te grote groep zodat deelnemers ook daadwerkelijk de ruimte hebben om hun mening te geven, een paar pauzes en veel interactie, kan je gerust anderhalf uur met elkaar praten.

Waardevol naslagwerk

Digitale samenwerkingstools zijn niet alleen leuk voor de interactie, maar de uitkomst levert vaak ook een heel mooi naslagwerk op dat het antwoord op de onderzoeksvraag heel concreet maakt. Waardevol om op terug te grijpen tijdens bijvoorbeeld de ontwikkeling van een product.

Meer weten?

Wil je eens verder praten over hoe je online groepsdiscussies voor jouw organisatie in kunt zetten? Laten we elkaar dan in een online omgeving ontmoeten!

FacebookTwitterLinkedIn