Artikelen

2.331 views

Zoek jij nog onderbouwing voor je jaarplan?

Door Martijn van der Veen

De kans dat je, zo aan het begin van het jaar, bezig bent met het maken van jaarplannen is groot. Het is natuurlijk altijd verstandig om goed voorbereid te zijn voordat je een jaarplan opstelt of finetunet. Soms kan het even zoeken zijn naar de beste aanpak of twijfel je welke richting je het beste op kunt gaan. Dus ben jij nog op zoek naar onderbouwing voor je marketingjaarplan? Geen zorgen! Wij hebben een aantal handige tips en bronnen verzameld om je op weg te helpen.

1) Begin altijd met een analyse van afgelopen jaar

Een analyse van vorig jaar geeft je inzicht in wat er goed ging en wat er beter kan. Zo heb je een goed uitgangspunt om te bepalen wat je het komende jaar wilt bereiken.

2) Verzamel informatie over de markt

Zoek vervolgens informatie op over de markt. Er is veel algemene marktinformatie beschikbaar, zoals van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hier vind je veel informatie over de Nederlandse bevolking en specifieke doelgroepen. In Statline, de databank van het CBS, kun je zelf zoeken in alle beschikbare cijfers.

3) Verzamel informatie over online trends

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. Ben je opzoek naar inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van internet, e-commerce en social media? Dan is ons onderzoek ‘What’s Happening Online 2022’ een echte aanrader. Dit rapport kan gratis worden gedownload op onze website.

4) Verdiep je in de laatste jongerentrends

Richt jij je – ook – op de jongerendoelgroep? Neem dan eens een kijkje op de website van MarketingTribune, waar je hun ‘Jongereniconen 2023’ kunt vinden. Op basis van onderzoeken, artikelen en interviews met experts en trendwatchers geeft MarketingTribune inzicht in wat Digitieners, Gen Z en Millennials beweegt. Van mode tot nieuwe energie, van gezondheid tot de digitale wereld. Alles komt voorbij.

5) Verdiep je in de laatste ouderentrends

Wil je juist weten wat oudere doelgroepen beweegt? Neem dan een kijkje op de website van onze partner Bureauvijftig. Hun blogs geven veel inzichten in de 50+ doelgroep en bieden tips over hoe je vijftigplussers het beste kunt bereiken.

6) Verzamel informatie over de branche

Vaak ben je op zoek naar marktcijfers over een specifieke branche. Dan kan je heel goed je licht op steken bij brancheverenigingen. Zij zijn een goede bron van informatie en cijfers over de branche, trends en ontwikkelingen en de belangrijkste spelers. VNO NCW en MKB Nederland hebben een uitgebreid overzicht van brancheverenigingen op hun website staan. Sommigen laten ook zelf onderzoek uitvoeren naar trends en ontwikkelingen. Twee voorbeelden van onderzoek voor brancheverenigingen die wij uitvoeren zijn het Nationaal Bieronderzoek voor Nederlandse Brouwers en het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek voor Koffie & Thee Nederland.

Meer weten?

We hopen dat je wat aan deze tips en tricks hebt bij het opstellen van je marketingjaarplan. Mocht je meer willen weten en zoek je iemand om even mee te sparren? Neem dan gerust contact met ons op en begin met vragen!

FacebookTwitterLinkedIn